Colectivul „Joc” cere anularea ordinului prin care directoarea ansamblului a fost suspendată din funcție

Colectivul „Joc” cere anularea ordinului prin care directoarea ansamblului a fost suspendată din funcție
Sursa foto: Baletul Național „Joc” / Facebook

Șaizeci și opt de membri ai Baletului Național al Moldovei „Joc” au semnat un demers adresat ministrului Culturii, Sergiu Prodan. Artiștii solicită anularea ordinului prin care Aliona Strîmbeanu a fost suspendată din funcția de directoare a ansamblului, invocând faptul că această decizia va destabiliza și va demoraliza colectivul.  

„La momentul actual, colectivul este implicat la maxim in repetițiile pentru spectacolul „Drăgaica - zeița sânzâienelor”, care va avea loc pe data de 22 și 23 iunie la TNOB și pentru evoluarea în cadrul Festivalului Internațional din Timișoara pentru data de 06.07.24. Considerăm că suspendarea din funcție a doamnei Aliona Strîmbeanu în această perioadă importantă și foarte încărcată va destabiliza și va demoraliza artiștii”, se stipulează în demers.

Pe lângă anularea ordinului Ministerului Culturii din 11 iunie, membrii ansamblului cer să se întâlnească „cât mai urgent posibil” cu Sergiu Prodan, la sediul colectivului de pe strada Mesager 2.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Cu puțină timp în urmă, în presă a apărut informația că directoarea ansamblului „Joc” a fost suspendată din funcție, după ce patru dansatori din cadrul Baletul Național au participat la un eveniment desfășurat în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg (5-8 iunie), unde s-au prins în horă cu oligarhul Ilan Șor, deputata Marina Tauber, bașcana Evghenia Guțul și alți reprezentanți ai blocului „Victoria-Pobeda”.

„Joc” rămâne fără director. Aliona Strîmbeanu a fost suspendată din funcție, după incidentul de la Moscova
Directoarea Baletului Național al Moldovei „Joc” a fost suspendată din funcție, anunță TV8. Se întâmplă la o săptămână distanță după ce patru dansatori din cadrul ansamblului au participat la un eveniment la Sankt Petersburg, unde s-au prins în horă cu oligarhul Ilan Șor, deputata Marina Tauber, baș…

Reprezentanta conducerii ansamblului „Joc”, Maria Andriuță, a declarat săptămâna trecută pentru Ziarul de Gardă că dansatorii nu au anunțat despre plecarea la Sankt Petersburg și că și-au luat concediu din cont propriu.

Ulterior, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a precizat pentru TV8 că artiștii care au participat la evenimentul din Federația Rusă riscă să fie dați afară din colectiv și că a fost pornită o anchetă, pentru a înțelege mai bine „cum s-a ajuns ca membrii unui ansamblu emerit să danseze pentru un stat agresor”.

Mai mulți dansatori din ansamblul „Joc” s-au prins în horă cu Șor, Tauber și Guțul, la Sankt Petersburg
Mai mulți dansatori din cadrul Baletului Național al Moldovei „Joc” s-au prins în horă cu oligarhul fugar Ilan Șor, deputata Marina Tauber, bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul și alți reprezentanți ai blocului „Victoria-Pobeda”. Totul s-a petrecut în Federația Rusă, în cadrul Forumului Economic Interna…
„Trebuie să vedem cine a inspirat tot acest lucru. Acum se dă vina doar pe acești interpreți care chipurile au plecat fără știrea nimănui. Pe interpreți încă nu i-am audiat ca să vedem cum stau lucrurile de fapt. Nu excludem nicio variantă. Vom examina, vom documenta. Vom da posibilitate tuturor să-și expună poziția”, a menționat atunci oficialul.

La câteva zile după ce incidentul a ajuns în atenția presei, conducerea ansamblului a venit cu o reacție, în care a solicit să nu fie ponegrită imaginea și numele Baletului Național din cauza dansatorilor care au plecat la Sankt Petersburg din cont propriu. Instituția a precizat atunci că își rezervă dreptul de a apela la instanțele de judecată în cazul „difuzării unor afirmații nefondate”.

„Joc”, despre incidentul de la Sankt-Petersburg: „Solicităm să nu fie ponegrită imaginea ansamblului”
Baletul Național al Moldovei „Joc” solicită să nu fie ponegrită imaginea și numele ansamblului din cauza dansatorilor care s-au prins în horă cu oligarhul fugar Ilan Șor, deputata Marina Tauber, bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul, la Sankt Petersburg. Într-o reacție oficială, instituția a precizat că…