„Joc” rămâne fără director. Aliona Strîmbeanu a fost suspendată din funcție, după incidentul de la Moscova

„Joc” rămâne fără director. Aliona Strîmbeanu a fost suspendată din funcție, după incidentul de la Moscova
Colaj ziar.md. Sursa foto: ZdG, Marina Tauber / Telegram

Directoarea Baletului Național al Moldovei „Joc”, Aliona Strîmbeanu, a fost suspendată din funcție, anunță TV8. Se întâmplă la o săptămână distanță după ce patru dansatori din cadrul ansamblului au participat la un eveniment la Sankt Petersburg, unde s-au prins în horă cu oligarhul Ilan Șor, deputata Marina Tauber, bașcana Evghenia Guțul și alți reprezentanți ai blocului „Victoria-Pobeda”.

Informația a fost confirmată pentru TV8 de către șefa de marketing a ansamblului, Maria Andriuță. Decizia vine în urma anchetei inițiate de Ministerul Culturii pe acest caz.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Amintim că patru dansatori din cadrul ansamblului s-au prins în horă cu Șor, Tauber, Guțul și lidera partidului „Renaștere” - Natalia Parasca. Totul s-a petrecut în Federația Rusă, în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, care s-a desfășurat în perioada 5-8 iunie.

Reprezentanta conducerii ansamblului „Joc”, Maria Andriuță, a declarat pentru Ziarul de Gardă că dansatorii nu au anunțat despre plecarea la Sankt Petersburg și că și-au luat concediu din cont propriu.

Mai mulți dansatori din ansamblul „Joc” s-au prins în horă cu Șor, Tauber și Guțul, la Sankt Petersburg
Mai mulți dansatori din cadrul Baletului Național al Moldovei „Joc” s-au prins în horă cu oligarhul fugar Ilan Șor, deputata Marina Tauber, bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul și alți reprezentanți ai blocului „Victoria-Pobeda”. Totul s-a petrecut în Federația Rusă, în cadrul Forumului Economic Interna…

Ulterior, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a precizat pentru TV8 că dansatorii care au participat la evenimentul din Federația Rusă riscă să fie dați afară din colectiv și că a fost pornită o anchetă, pentru a înțelege mai bine „cum s-a ajuns ca membrii unui ansamblu emerit să danseze pentru un stat agresor”.

„Trebuie să vedem cine a inspirat tot acest lucru. Acum se dă vina doar pe acești interpreți care chipurile au plecat fără știrea nimănui. Pe interpreți încă nu i-am audiat ca să vedem cum stau lucrurile de fapt. Nu excludem nicio variantă. Vom examina, vom documenta. Vom da posibilitate tuturor să-și expună poziția”, a menționat atunci oficialul.

La câteva zile după ce incidentul a ajuns în atenția presei, conducerea ansamblului a venit cu o reacție, în care a solicit să nu fie ponegrită imaginea și numele Baletului Național din cauza dansatorilor care au plecat la Sankt Petersburg din cont propriu. Instituția a precizat atunci că își rezervă dreptul de a apela la instanțele de judecată în cazul „difuzării unor afirmații nefondate”.

„Joc”, despre incidentul de la Sankt-Petersburg: „Solicităm să nu fie ponegrită imaginea ansamblului”
Baletul Național al Moldovei „Joc” solicită să nu fie ponegrită imaginea și numele ansamblului din cauza dansatorilor care s-au prins în horă cu oligarhul fugar Ilan Șor, deputata Marina Tauber, bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul, la Sankt Petersburg. Într-o reacție oficială, instituția a precizat că…