Chișinăul va adopta astăzi declarația prin care condamnă Rusia pentru deportarea copiilor ucraineni

Chișinăul va adopta astăzi declarația prin care condamnă Rusia pentru deportarea copiilor ucraineni
Imagine simbol. Sursa foto: Daniel Leal / AFP via Getty Images

În ajunul Zilei Internaționale a Copilului, deputații din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au înregistrat declarația cu privire la condamnarea politicii de genocid a Federației Ruse împotriva Ucrainei, realizată prin strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni. Vicepreședinta Legislativului de la Chișinău, Doina Gherman, a anunțat că documentul va fi adoptat astăzi în plenul Parlamentului.

„Ne bucurăm pentru pacea și siguranța în care trăiesc copiii noștri alături de părinții lor. Totodată, le celebrăm succesele și realizările. În același timp, copii din țara vecină, Ucraina, se confruntă zilnic cu realități dure, provocate de un război nedrept. [...] R. Moldova se alătură și altor parlamente naționale care au adoptat asemenea declarații și rezoluții precum Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Franța, Islanda, Polonia, SUA și Canada”, a declarat Doina Gherman în cadrul unei conferințe de presă.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit vicepreședintei Parlamentului de la Chișinău, prin această declarație, Legislativul R. Moldova declară că negarea existenței națiunii ucrainene, de rând cu toate politicile inumane aplicate de Federația Rusă față de copiii din Ucraina, cade sub influența definiției de genocid.

„Parlamentul R. Moldova confirmă disponibilitatea tuturor autorităților din R. Moldova de a acorda și în continuare asistență umanitară si ajutorul necesar tuturor locuitorilor refugiați din Ucraina, care sunt în căutarea unui adăpost din cauza războiului. La fel, Parlamentul reconfirmă angajamentul său ferm de a asigura accesul copiilor refugiați din Ucraina la studiile în limba maternă, la spațiul cultural ucrainean, la păstrarea identităților naționale și a relațiilor spirituale cu Ucraina”, a conchis Gherman.
Kievul cere Chișinăului să adopte o rezoluție prin care condamnă Rusia pentru deportarea copiilor ucraineni
Rada Supremă a Ucrainei i-a solicitat Parlamentului R. Moldova să adopte o rezoluție politică prin care condamnă Federația Rusă pentru deportarea și transferul forțat al copiilor ucraineni. Anunțul a fost făcut de către vicepreședinta Legislativului de la Kiev, Olena Kondratiuk, care efectuează astă…

Pe 29 aprilie curent, Rada Supremă a Ucrainei i-a solicitat Parlamentului R. Moldova să adopte o rezoluție politică prin care condamnă Federația Rusă pentru deportarea și transferul forțat al copiilor ucraineni. Anunțul a fost făcut de către vicepreședinta Legislativului de la Kiev, Olena Kondratiuk, în timpul unei vizite de lucru la Chișinău.

La câteva săptămâni distanță, Parlamentul a anunțat că va adopta o declarație în acest sens. Subiectul a fost discutat pe 17 mai, în cadrul unei întrevederi la care a participat speakerul Igor Grosu și membrii delegației pentru relații interparlamentare cu R. Moldova din cadrul Radei Supreme a Ucrainei, Mihail Raduțkii și Mikola Stefanciuk.

Parlamentul va adopta o declarație de condamnare a Rusiei pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni
Parlamentul va adopta o declarație de condamnare a Rusiei pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni. Decizia vine la câteva săptămâni de când Kievul a cerut Chișinăului să adopte o astfel de rezoluție. Subiectul a fost discutat vineri, 17 mai, de către președintele Parlamentului, Igor Grosu și…

Amintim că, pe 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate internaționale de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și a comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, cei doi fiind acuzați că s-ar afla în centrul schemei de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Federația Rusă.

Conform celor mai recente informații oficiale furnizate de autoritățile de la Kiev, de la începutul invaziei ruse în Ucraina au murit 537 de copii ucraineni, iar 1.275 au fost răniți. Alți 2.067 de micuți din țara vecină au fost oficial dați dispăruți, 19.546 de copii au fost răpiți de Federația Rusă, iar aproximativ 260.000 de copii au fost strămutați forțat.