Cetățenii din diasporă se pot înregistra online prealabil pentru a vota la prezidențiale și referendum

Cetățenii din diasporă se pot înregistra online prealabil pentru a vota la prezidențiale și referendum
Colaj ziar.md.

Comisia Electorală Centrală a lansat marți, 28 mai, aplicația online cu privire la înregistrarea prealabilă a cetățenilor R. Moldova cu drept de vot care se vor afla în străinătate în ziua alegerilor pentru funcția de președinte al țării și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024. „Înregistrarea Prealabilă” conține și opțiunea de înregistrare pentru votul prin corespondență.

Înregistrarea se va face pe inregistrare.cec.md. Cetățenii trebuie să introducă mai multe date precum: IDNP, data nașterii, locația. Ulterior, aceștia vor putea alege secția de votare preferabilă, secundară, tipul reședinței de peste hotare și adresa de email. La aceeași etapă moldovenii din diasporă pot alege opțiunea „vot prin corespondență”, unde pe lângă țară, oraș și adresă, cetățenii vor trebui să indice și codul poștal, dar și un număr de telefon.

După completarea formularului, cetățenii vor primi un email prin care vor trebui să confirme cererea. Termenul limită de confirmare a declarației este cu 45 de zile înainte de alegeri. După ce a fost confirmată cererea, alegătorul va trebui să confirme și o declarație. În cazul votului prin corespondență, există încă o etapă. Cetățeanul va trebui să atașeze o fotografie, conform instrucțiilor, pentru a fi identificat.

Odată ce declarația a fost confirmată, alegătorul a fost înscris. Acesta va fi notificat ulterior despre secția de vot.

Termenul limită este de 6 septembrie 2024, cu 45 de zile înainte de alegeri. Înregistrarea poate fi anulată cu 25 de zile înainte de alegeri.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Alegerile prezidențiale din R. Moldova și referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană vor avea loc pe 20 octombrie. Proiectele de hotărâre au fost votate pe 16 mai de către Parlament. În cazul referendumului, cetățenii vor răspunde la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Până în prezent, patru politicieni și-au anunțat în mod oficial candidatura la alegerile prezidențiale din toamnă. Este vorba de președinta Maia Sandu, fostul ministru de Externe în Guvernul Filip  - Tudor Ulianovschi, fostul primar de Bălți - Renato Usatîi și politicianul Andrei Năstase.

Pe 19 mai, Partidul Social Democrat European (PSDE) - fostul PDM - a anunțat că va avea propriul candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, fără a preciza cine va fi acesta.

Votat în Parlament! Alegerile prezidențiale din R. Moldova vor avea loc pe 20 octombrie
Deputații au votat proiectul de hotărâre cu privire la stabilirea datei de 20 octombrie pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale. Documentul a fost înregistrat în Parlament de deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Veronica Roșca. Conform Codului electoral, data alegerilor pentru fu…
Referendumul republican privind aderarea țării la UE va avea loc pe 20 octombrie. Proiectul, votat în Parlament
Referendumul republican privind aderarea R. Moldova la UE va avea loc pe 20 octombrie, iar cetățenii vor răspunde la întrebarea „„Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Proiectul de hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional a fost votat joi, 1…