Amendamentul lui Radu Marian cu privire la Aeroportul din Chișinău a fost declarat neconstituțional

Amendamentul lui Radu Marian cu privire la Aeroportul din Chișinău a fost declarat neconstituțional
Sursa foto: wikipedia.org/Simiprof

Amendamentul înaintat de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian la proiectul de modificare a Legii privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale a fost declarat neconstituțional.

Curtea Constituțională a admis sesizarea privind controlul de constituționalitate al articolului 13 alineatele (41) şi (42) și pct. 261 din Anexa la Legea nr. 121 din 4 mai 2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice depusă de câțiva deputați.

Astfel, judecătorii au declarat neconstituționale articolul 13 alineatele (41) şi (42) și pct. 261 din Anexa la Legea nr. 121 din 4 mai 2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Amendamentul a fost votat pe 16 mai. Astfel, aerogara a fost inclusă în lista bunurilor nepasibile de privatizare, în corespundere cu prevederile Legii privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului din aprilie 2023, după ce în anul 2013 a fost dat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani companiei Avia Invest.

Magazinul duty-free de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost închis în decembrie 2022, în urma modificărilor Codului vamal și fiscal. Pe 3 septembrie 2023, și celelalte magazinele de la punctele de trecere a frontierei au rămas fără licență.

În ianuarie 2024, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat despre inițierea procesului de demarare a licitației cu strigare pentru locațiunea activelor neutilizate din Aeroportul Internațional Chișinău, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, popular cunoscute ca: Zona Sterilă și Zona Duty Free.

Peste aproape o lună, APP a anunțat relansarea licitației, decizia fiind motivată prin „lipsă de concurență suficientă”, după ce la prima licitație s-au înregistrat doar două companii. Ulterior, licitația a fost prelungită cu încă aproximativ 20 de zile.

Pe 16 aprilie, comisia de licitație a examinat singurul dosar, depus de Lagardere Travel Retail, despre care se vehiculează că ar avea legături cu ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, și a decis sistarea licitației, pe motiv că nu a prezentat toate documentele necesare.

Decis! Aeroportul Internațional Chișinău a fost inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate
Aeroportul Internațional Chișinău” a fost inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Amendamentul care presupune acest lucru a fost înaintat de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, la proiectul de modificare a Legii privind aplicarea măsurilor restrictive interna…