Statul va relansa licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău

Statul va relansa licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău
Sursa foto: Facebook/ Chisinau International Airport

În curând va fi relansată licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Administrația aerogării a anunțat că singura companie care s-a înscris la a doua licitație nu a prezentat toate documentele necesare pentru a se califica în etapa finală.

Pe 15 aprilie s-a finalizat termenul de depunere a ofertelor de participare la licitație, la care a depus dosarul o singură companie: Lagardere Travel Retail, despre care se vehiculează că ar avea legături cu ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Comisia de licitație s-a întrunit la data de 16 aprilie în ședință, a examinat dosarului depus și a decis sistarea licitației pe motiv că unicul pretendent la spațiile comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău nu a prezentat toate documentele necesare .

„În urma examinării materialelor prezentate de către compania participantă, raportate la condițiile de calificare, membrii comisiei de licitație au constatat că compania Lagardere Travel Retail nu a prezentat toate documentele justificative pentru a se califica în etapa finală. Astfel, procesul de licitație cu strigare pentru locațiunea (arendă) activelor neutilizate destinate activității Travel Retail & Food and Beverages a fost sistat”, anunță administrația Aeroportului Internațional Chișinău.

În continuare, spun reprezentanții Aeroportului, va fi relansată licitația, iar informații suplimentare privind termenul de desfășurare a acesteia vor fi oferite ulterior.

„În noul proces de licitație, vom analiza cum putem îmbunătăți procesul pentru a atrage mai multe companii internaționale cu renume care să vrea să participe la licitație și să investească în Aeroportul Chișinău”, au mai precizat reprezentanții aeroportului.

Lotul scos la licitație conține zece unități, cu o suprafață totală de 5.153,5 metri pătrați.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului din aprilie 2023, după ce în anul 2013 a fost dat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani companiei Avia Invest.

Magazinul duty-free de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost închis în decembrie 2022, în urma modificărilor Codului vamal și fiscal. Pe 3 septembrie 2023, și celelalte magazinele de la punctele de trecere a frontierei au rămas fără licență.

Agenția Proprietății Publice a anunțat în ianuarie 2024 despre inițierea procesului de demarare a licitației cu strigare pentru locațiunea activelor neutilizate din Aeroportul Internațional Chișinău, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, popular cunoscute ca: Zona Sterilă și Zona Duty Free.

Peste aproape o lună, Agenția Proprietății Publice a anunțat relansarea licitației, decizia fiind motivată prin „lipsă de concurență suficientă”, după ce la prima licitație s-au înregistrat doar două companii. Ulterior, licitația a fost prelungită cu încă aproximativ 20 de zile.