Aeroportul Internațional Chișinău anunță inițierea unei noi licitații publice pentru spațiile duty free

Aeroportul Internațional Chișinău anunță inițierea unei noi licitații publice pentru spațiile duty free
Sursa foto: Chisinau International Airport / Facebook

Aeroportul Internațional Chișinău anunță inițierea unei noi licitații publice pentru închirierea spațiilor comerciale din aerogară, aceasta fiind deja a treia la număr. Responsabilii au precizat astăzi că procesul se va desfășura conform unor noi criterii.

Mai exact, este vorba despre: divizarea licitației în două loturi, primul fiind Travel Retail (magazine), iar al doilea - Food and Beverages (restaurante); reducerea numărului de aeroporturi în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, de la zece la șapte aeroporturi și extinderea termenului contractului de locațiune de la trei la cinci ani.

„Criteriile obligatorii au fost reformulate, cu includerea explicațiilor suplimentare, fără a lăsa loc de interpretări. Comunicatul informativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial al R. Moldova la data de 31 mai 2024, iar odată cu acesta va fi publicat și Caietul de sarcini pe pagina oficială a aeroportului”, au precizat reprezentanții Aeroportului.

Calendarul procesului de organizare a licitației publice presupune următoarele etape:

  • depunerea cererilor pentru participare la licitație și vizitarea spațiilor: 1 iunie  – 24 iunie 2024;
  • examinarea dosarelor: 25 iunie – 26 iunie 2024;
  • ⁠desfășurarea licitației și anunțarea câștigătorului: 27 iunie 2024.

Amintim că, la începutul lunii mai, Agenția Proprietății Publice (APP) anunța că licitația pentru locațiunea spațiilor din cadrul Aeroportului va fi relansată cu ajustarea condițiilor de participare, pentru a atrage mai multe companii internaționale cu renume. Măsura a fost luată în contextul în care la ultima etapă a licitației anterioare a depus actele doar o singură companie - Lagardere Travel Retail.

Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport va fi organizată cu schimbarea condițiilor
Licitația pentru locațiunea spațiilor din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) va fi relansată cu ajustarea condițiilor de participare, pentru a atrage mai multe companii internaționale cu renume, anunță Agenția Proprietății Publice (APP). Potrivit APP, schimbarea condițiilor pentru loc…

Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului din aprilie 2023, după ce în anul 2013 a fost dat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani companiei Avia Invest.

Magazinul duty-free de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost închis în decembrie 2022, în urma modificărilor Codului vamal și fiscal. Pe 3 septembrie 2023, și celelalte magazinele de la punctele de trecere a frontierei au rămas fără licență.

În ianuarie 2024, APP a anunțat inițierea procesului de demarare a licitației cu strigare pentru locațiunea activelor neutilizate din Aeroportul Internațional Chișinău, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, popular cunoscute ca: Zona Sterilă și Zona Duty Free.

Peste aproape o lună, Agenția a anunțat relansarea licitației, decizia fiind motivată prin „lipsă de concurență suficientă”, după ce la prima licitație s-au înregistrat doar două companii. Ulterior, licitația a fost prelungită cu încă aproximativ 20 de zile.

Pe 16 aprilie, comisia de licitație a examinat singurul dosar, depus de Lagardere Travel Retail, despre care se vehiculează că ar avea legături cu ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, și a decis sistarea licitației pe motiv că nu a prezentat toate documentele necesare.