Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport va fi organizată cu schimbarea condițiilor

Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport va fi organizată cu schimbarea condițiilor
Sursa: Agenția Proprietății Publice

Licitația pentru locațiunea spațiilor din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) va fi relansată cu ajustarea condițiilor de participare, pentru a atrage mai multe companii internaționale cu renume, anunță Agenția Proprietății Publice (APP).

Potrivit APP, schimbarea condițiilor pentru locațiunea spațiilor din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău este necesară în contextul în care la ultima etapă a licitației anterioare a depus actele doar o singură companie.

Astfel, APP va recomanda AIC să examineze oportunitatea ajustării caietului de sarcini prin:

  • Includerea explicațiilor suplimentare și mai detaliate ale criteriilor, fără a lăsa loc de interpretări;
  • Reducerea numărului de aeroporturi în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, drept recomandare de la 10 la 7;
  • Divizarea licitației în 2 loturi distincte, pe domenii, un lot pentru Travel Retail (magazine) și un alt lot pentru Food and Beverages (restaurante).
„Se va propune extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani pentru compania câștigătoare. Menționăm că termenul de 3 ani prevăzut inițial în caietul de sarcini este bazat pe normele legale existente. Pentru a exclude limitarea actuală de maximum 3 ani de contract în locațiunea spațiilor din cadrul aeroportului, APP va veni către Parlament cu propuneri de ajustare a legii, pentru a include Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor nepasibile (interzise) de privatizare. Această modificare, de asemenea, va garanta că AIC va rămâne în proprietatea statului pe viitor”, anunță APP.

Termenul de inițiere a licitației va curge din momentul modificării legislației cu privire la bunurile nepasibile de privatizare, precizează  Agenția Proprietății Publice într-un comunicat.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului din aprilie 2023, după ce în anul 2013 a fost dat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani companiei Avia Invest.

Magazinul duty-free de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost închis în decembrie 2022, în urma modificărilor Codului vamal și fiscal. Pe 3 septembrie 2023, și celelalte magazinele de la punctele de trecere a frontierei au rămas fără licență.

Agenția Proprietății Publice a anunțat în ianuarie 2024 despre inițierea procesului de demarare a licitației cu strigare pentru locațiunea activelor neutilizate din Aeroportul Internațional Chișinău, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, popular cunoscute ca: Zona Sterilă și Zona Duty Free.

Peste aproape o lună, Agenția Proprietății Publice a anunțat relansarea licitației, decizia fiind motivată prin „lipsă de concurență suficientă”, după ce la prima licitație s-au înregistrat doar două companii. Ulterior, licitația a fost prelungită cu încă aproximativ 20 de zile.

Pe 16 aprilie, comisia de licitație a examinat singurul dosar, depus Lagardere Travel Retail, despre care se vehiculează că ar avea legături cu ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, și a decis sistarea licitației pe motiv că nu a prezentat toate documentele necesare.