Zelenski: NATO poate crea un fond special pentru Ucraina, în valoare de 100 de miliarde de euro

Zelenski: NATO poate crea un fond special pentru Ucraina, în valoare de 100 de miliarde de euro
Sursa foto: president.gov.ua

NATO poate crea un fond special de sprijin financiar pentru Forțele Armate ale Ucrainei, în valoare de circa 100 de miliarde de euro, notează agenția Unian. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat acest lucru la Kiev, în timpul unei conferințe comune cu secretarul general al Alianței Nord-Arlantice, Jens Stoltenberg.

Potrivit liderului de la Kiev, aliații Ucrainei într-adevăr au posibilitatea de a implementa o asemenea inițiativă. Zelenski a precizat că pentru Ucraina sunt foarte importante detaliile creării unui astfel de fond.

„Este important ca acest lucru să nu fie în detrimentul volumelor bilaterale, care sunt marcate de acordurile noastre privind garanțiile de securitate”, a declarat Zelenski.

În aceeași ordine de idei, președintele ucrainean și-a exprimat încrederea că țara sa va deveni membră a NATO, întrucât „lucrarea pe care o desfășoară acum asigură un drum ireversibil către aderarea la Alianță”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Ucraina merită o invitație de aderare la NATO: și prin forța noastră, și prin faptul că apărăm valorile comune, și prin importanța noastră pentru viitorul întregii regiuni euro-atlantice”, a conchis președintele Ucrainei.

Luni, 29 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a întreprins o vizită neanunțată la Kiev. Acesta a remarcat că statele membre ale Alianței își consolidează propria producție de apărare și lucrează la producția comună cu Ucraina.

La rândul său, Volodimir Zelenski a numit condițiile care vor contribui la preluarea inițiativei pe front și desfășurarea unei noi contraofensive ucrainene. Potrivit liderului de la Kiev, acestea includ asistența financiară și livrări de armament în termenul stabilit.