Zece procurori, inclusiv un angajat care investiga „Frauda Bancară”, și-au dat demisia înainte de vetting

Zece procurori, inclusiv un angajat care investiga „Frauda Bancară”, și-au dat demisia înainte de vetting
Sursa foto: zdg.md

Zece procurori anticorupție și-au dat demisia în legătură cu procesul de vetting, anunță Procuratura Anticorupție (PA). Potrivit instituției, această situație creează un risc major pentru activitatea instituției, „având în vedere impactul direct asupra capacității de gestionare a dosarelor de corupție de nivel înalt”.

PA notează că 4 din 38 de procurori din cadrul aparatului central al Procuraturii Anticorupție au ales să se retragă din funcție, 3 fiind din cadrul secției judiciare. Începând cu 13 iunie 2024, un alt procuror din aceeași secție a fost delegat să exercite interimatul de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău.

Astfel, din cei 10 procurori din secția judiciară, rămân doar 6 procurori pentru a gestiona toate dosarele trimise în instanță de către Procuratura Anticorupție. În prezent, sunt peste 500 de cauze pe rol, ceea ce reprezintă o sarcină formidabilă pentru un număr atât de redus de procurori ce reprezintă acuzarea.

Totodată, un procuror din una dintre direcțiile de urmărire penală responsabil de investigarea cauzei penale denumită generic „Frauda bancară” a decis să demisioneze.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

De asemenea, de la Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție, 4 din 6 procurori au demisionat, însă oficiile Nord și Sud ale Procuraturii Anticorupție urmează să fie lichidate. Alți doi procurori care au ales să-și încheie activitatea activau în alte procuraturii decât Procuratura Anticorupție la momentul depunerii a cererilor de demisie.

În total, rămân 38 procurori anticorupție, având în gestiune aproximativ 700 cauze penale, inclusiv 200 la faza de urmărire penală și 500 în instanța de judecată.

Pe 21 mai curent, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aprobat lista procurorilor din Procuratura Anticorupție, care urmează a fi suspuși evaluării. Este vorba despre de aproape 60 de procurori.