Xi Jinping și Vladimir Putin condamnă SUA și promit să își sporească colaborarea

Xi Jinping și Vladimir Putin condamnă SUA și promit să își sporească colaborarea
Sursa foto: agenzianova.com

Președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin au condamnat joi „comportamentul din ce în ce mai agresiv al SUA” și s-au angajat să-și aprofundeze legăturile, deja strânse, în materie de apărare, scrie Reuters.

Potrivit sursei, Beijingul și Moscova au transmis că au viziuni comune într-o serie de probleme importante, inclusiv Ucraina, și că vor rezista presiunii Occidentului de a le strica legăturile.

„Relația China-Rusia de astăzi a fost obținută cu greu, iar cele două părți trebuie să o prețuiască și să o cultive”, a spus Xi.

O declarație comună vorbește despre preocupările celor două părți cu privire la „eforturile SUA de a încălca echilibrul nuclear strategic, despre apărarea antirachetă globală a SUA care a amenințat Rusia și China și despre planurile SUA pentru arme non-nucleare de înaltă precizie”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Putin a descris cooperarea Moscovei și a Beijingului în afacerile mondiale drept unul dintre principalii factori de stabilizare pe arena internațională.

„Împreună apărăm principiile justiției și a ordinii mondiale democratice care reflectă realitățile multipolare și se bazează pe dreptul internațional”, a spus Putin.

Vizita lui Putin vine la câteva săptămâni după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a zburat în China pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la „sprijinul Chinei pentru armata Rusiei” și la o zi după ce a declarat că Washington va continua să impună sancțiuni companiilor chineze care furnizează Rusiei arme și muniții.

Alegând China pentru prima sa călătorie în străinătate de la depunerea jurământului luna aceasta pentru un mandat de șase ani care îl va menține la putere până în 2030 cel puțin, Putin transmite lumii un mesaj despre prioritățile sale și puterea legăturilor sale cu Xi.