Viktor Orban a plecat în China pentru a discuta cu Xi Jinping despre un potențial acord de pace în Ucraina
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit luni cu președintele chinez Xi Jinping, la câteva zile după ce a purtat discuții cu președintele rus Vladimir Putin despre un potențial acord de pace în Ucraina, lucru care a supărat unii lideri UE.
Orban și Xi s-au întâlnit la Casa de Oaspeți de Stat Diaoyutai din Beijing, conform presei de stat chineze, transmite Reuters.
„China este o putere cheie în crearea condițiilor pentru pace în războiul dintre Rusia și Ucraina. Acesta este motivul pentru care am venit să mă întâlnesc cu președintele Xi la Beijing, la doar două luni după vizita sa oficială la Budapesta”, a scris Orban pe X.
#China is a key power in creating the conditions for #peace in the #RussiaUkraineWar. This is why I came to meet with President Xi in Beijing, just two months after his official visit to Budapest. #HU24EU #peacemission pic.twitter.com/6UcFkb4ynQ
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) July 8, 2024
China, care are legături strânse cu Rusia, a promovat un plan de pace în șase puncte pe care l-a emis împreună cu Brazilia în mai, în timp ce Orban a demarat o „misiune de pace” după ce țara sa a preluat președinția rotativă a UE la începutul acestei luni.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Săptămâna trecută, Viktor Orban s-a întâlnit, la Kiev, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după care a mers la Moscova pentru 0 întâlnire cu Vladimir Putin. Subiectul principal al discuțiilor în ambele cazuri a fost formula de pace în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
La Kiev, premierul ungar Viktor Orban i-a sugerat președintelui ucrainean să ia în calcul încetarea focului în prima linie a frontului, pentru a începe negocierile cu Federația Rusă.
În timpul întrevederii cu Putin, șeful guvernului ungar a declarat că războiul din Ucraina a început să aibă impact asupra economiei europene și a competitivității acesteia. Astfel, Orban a promis că își va continua eforturile pentru a rezolva conflictul din Ucraina.
Luni, 1 iulie, Ungaria a preluat conducerea rotativă a Consiliului UE. Timp de şase luni, administrația ungară își va pune amprenta pe problemele importante la nivel european și va modera discuțiile dintre statele membre.
Guvernul ungar este un aliat important al Moscovei în Uniunea Europeană, iar Orban şi Cabinetul său de miniștri susţin că inflaţia cu care se confruntă ţările UE este consecința sancțiunilor împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina.