Viktor Orban, întâlnire cu Vladimir Putin la Moscova. Ce spun liderii europeni

Viktor Orban, întâlnire cu Vladimir Putin la Moscova. Ce spun liderii europeni
Sursa foto: Profimedia

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit vineri, la Moscova, cu președintele rus, Vladimir Putin. Întâlnirea dintre cei doi lideri a stârnit reproșuri din partea mai multor oficiali UE, avertizându-l pe Orban să nu vorbească în numele Uniunii Europene.

Discuțiile dintre șeful guvernului ungar, Viktor Orban, care a preluat șefia președinției UE la începutul lunii iulie 2024, și Vladimir Putin au vizat în mare parte situația din Ucraina, dar și relațiile bilaterale dintre Budapesta și Moscova, transmite agenția de stat pro-Kremlin „RIA Novosti”.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul ungar Viktor Orbán, Putin a declarat că șansele ca actualele autorități ucrainene să câștige „sunt aproape de zero”. Potrivit sursei citate, Rusia a insistat asupra retragerii complete a tuturor trupelor ucrainene din regiunile ocupate Donețk și Lugansk, Zaporojie și Herson.

Putin a subliniat că este important ca, chiar și în actuala situație geopolitică dificilă, Moscova și Budapesta să își continue dialogul.

La rândul său, Orban a spus că a discutat cu Putin despre realizarea păcii în Ucraina și calea cea mai scurtă către aceasta. Șeful Executivului ungar a menționat ca Europa are nevoi, în aceste momente, de pace.

Conflictul din Ucraina a început să aibă impact asupra economiei europene și a competitivității acesteia, a mai adăugat șeful guvernului ungar. Orban a promis că își va continua eforturile pentru a rezolva conflictul din Ucraina.

Putin a numit negocierile cu Orban „oportune și utile” și i-a mulțumit pentru vizita în Rusia. Moscova percepe vizita premierului ungar ca pe o „încercare de restabilire a dialogului”, a remarcat președintele rus.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram


Liderii Uniunii Europene (UE) au anunțat în spațiul public că premierul ungar Viktor Orban efectuează o vizită în Rusia „exclusiv în cadrul relațiilor bilaterale” dintre Budapesta și Moscova și nu reprezintă poziția Uniunii Europene.

„Prim-ministrul Orban nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova”, a declarat șeful afacerilor externe ale UE, Josep Borrell.

Și președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi că Orban n-ar trebuie să se angajeze în tratative cu Rusia în numele Uniunii Europene.

„Președinția rotativă a UE nu are niciun mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”, a transmis Charles Michel.

La rândul ei, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat vineri împotriva „împăcării”, spunând că „Îngăduința nu îl va opri pe Putin. Doar unitatea și determinarea vor deschide calea către o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina”, a declarat ea pe X.