FOTO/ Premierul ungar Viktor Orban se află la Kiev. Este prima sa vizită în capitala ucraineană din ultimii 12 ani

FOTO/ Premierul ungar Viktor Orban se află la Kiev. Este prima sa vizită în capitala ucraineană din ultimii 12 ani
Sursa foto: Віктор Микита/Закарпатська ОДА / Telegram

Premierul ungar Viktor Orban a sosit în această dimineață la Kiev, în cadrul unei vizite oficiale neanunțate. Informația a fost confirmată de către reprezentantul Guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, iar pe canelele de Telegram din capitala Ucrainei și în presă au apărut deja imagini de la întrevederea lui Orban cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Viktor Orban a sosit în această dimineață la Kiev, pentru a discuta despre pacea europeană cu președintele Volodimir Zelenski. Discuțiile se vor axa asupra posibilităților de realizare a păcii, precum și asupra problemelor actuale din relațiile bilaterale ungaro-ucrainene”, a scris Kovacs pe contul său de X.

Aceasta este prima vizită a lui Orban în Ucraina din ultimii 12 ani. Ultima dată, premierul maghiar a fost la Kiev în 2012, când președinte al Ucrainei era Viktor Ianukovici.

O sursă de la Budapesta a declarat pentru The Guardian că vizita de astăzi a fost planificată după o perioadă îndelungată de negocieri în privința subiectului ce ține de drepturile minorității maghiare din Ucraina.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Luni, 1 iulie, Ungaria a preluat conducerea rotativă a Consiliului UE. Timp de şase luni, administrația ungară își va pune amprenta pe problemele importante la nivel european și va modera discuțiile dintre statele membre.

Guvernul ungar este un aliat important al Moscovei în Uniunea Europeană, iar Orban şi Cabinetul său de miniștri susţin că inflaţia cu care se confruntă ţările UE este consecința sancțiunilor împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina.

De la începutul războiului în Ucraina, premierul ungar a declarat de mai multe ori că țara sa este neutră, refuzând orice propunere privind pachetele de sancțiuni impuse lui Vladimir Putin și aliaților săi, opunându-se ajutorului militar acordat Kievului.

Totodată, Orban a criticat începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Acesta a declarat reporterilor că Ungaria „nu este de acord cu acest proces de aderare”, dar a promis că nu îl va bloca.