După Kiev, la Moscova. Premierul Ungariei, Viktor Orbán, se întâlnește vineri cu Putin - presa

După Kiev, la Moscova. Premierul Ungariei, Viktor Orbán, se întâlnește vineri cu Putin - presa
Sursa foto: Reuters

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán va călători la Moscova pe 5 iulie pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, la câteva zile după întâlnirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev, a declarat pentru Europa Liberă Ungaria o sursă guvernamentală maghiară.

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, îl va însoți pe Orbán la Kremlin, a declarat o sursă guvernamentală pe 4 iulie. Szijjártó a vizitat Rusia de peste cinci ori de când Moscova a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de doi ani.

De când Rusia și-a lansat invazia totală a Ucrainei în februarie 2022, Orbán s-a remarcat printre liderii din Uniunea Europeană și NATO pentru reticența de a semna pachete masive de arme și ajutor occidentale pentru Ucraina.

Editorul de investigații din Europa Centrală Szabolcs Panyi a scris pentru prima dată despre călătorie într-o postare pe X. RFE/RL a primit ulterior confirmarea vizitei de la o sursă guvernamentală maghiară. Biroul de presă al premierului ungar nu a răspuns încă unei solicitări de comentarii.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

Luna trecută, Putin a spus că Rusia va pune capăt războiului - despre care se crede că a ucis și rănit cel puțin 500.000 de soldați de ambele părți - numai dacă Kievul îndeplinește anumite condiții.

Printre acestea se numără renunțarea la ambițiile sale de aderare la NATO și cedarea a patru regiuni parțial ocupate pe care Rusia le revendică în întregime, pe lângă Crimeea. Ucraina a respins condițiile ca fiind absurde și a spus că ele echivalează cu o capitulare.

În timp ce se afla la Kiev, Orban a spus că i-a prezentat lui Zelenski o propunere de încetare a focului menită să întrerupă luptele cu Rusia la peste doi ani după invazia pe scară largă a Moscovei.  Drept reacție, purtătorul de cuvânt al președintelui Ucrainei a declarat mai târziu, pe 2 iulie, că Zelenski i-a oferit lui Orbán posibilitatea de a-și exprima gândurile.

Orbán a vizitat Moscova ultima dată în septembrie 2022, când și-a adus omagiul la înmormântarea fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov.