UPDATE/ Autocarul cu moldoveni, inclusiv copii, lăsat să intre în Lituania. MAE: Își continuă drumul spre casă

UPDATE/ Autocarul cu moldoveni, inclusiv copii, lăsat să intre în Lituania. MAE: Își continuă drumul spre casă
Sursa foto: Getty Images

UPDATE 11:27/ Ministerul Afacerilor Externe anunță că grupul de copii al corului „Rapsodia” continuă drumul spre casă în siguranță.  În urma demersurilor MAE, autoritățile lituaniene au emis la prima oră o autorizație de călătorie pentru autocarul în care se afla corul - documentul care lipsea și fără care nu este permis tranzit prin teritoriul Lituaniei.

„Copiii și adulții care îi însoțesc au primit tot ajutorul necesar, inclusiv prânz cald. Ambasadele R. Moldova din Vilnius și Minsk au intervenit imediat după semnalarea problemei și au cooperat cu partea lituaniană pentru a asigura o soluție rapidă”, a notat MAE.

Instituția reiterează recomandarea de a verifica validitatea actelor personale și autorizația transportatorilor înainte de a călători.

(Știre inițială) Un grup de moldoveni, inclusiv minori, nu pot ajunge acasă din Belarus, întrucât li se interzice traversarea frontierei atât cu Polonia cât și cu Lituania. Ministerul de Externe (MAE) de la Chișinău spune că ambasada țării la Vilnius este în contact cu autoritățile lituaniene de frontieră pentru a soluționa problema.

Într-un video publicat de fostul viceministru al Afacerilor Externe, Valeriu Ostalep, o femeie povestește că se află în autocar cu membrii corului „Rapsodia”, printre ei și copii, și că nu pot reveni acasă.

0:00
/
Sursa video: Telegram/Valeriu Ostalep

Ministerul Afacerilor Externe a intervenit și a anunțat că, în condițiile ordonanței guvernului lituanian cu privire la regimul de trecere a frontierei, trecerea autocarului nu a fost autorizată din cauza lipsei de licență a transportatorului.

„Ambasada R. Moldova din Vilnius este în contact permanent cu autoritățile lituaniene de frontieră pentru a facilita o soluționare rapidă a situației și a obține autorizația necesară în cel mai scurt timp posibil. Siguranța cetățenilor noștri este o preocupare centrală și ne angajăm să le asigurăm trecerea frontierei fără întârzieri”, a menționat MAE.

Totodată, instituția a recomandat tuturor cetățenilor să se asigure, înainte de orice călătorie, de validitatea actelor personale, dar și de faptul că transportatorul ales este autorizat și respectă toate normele de siguranță și legalitate.