VIDEO/ Putin spune că a fost de acord ca Navalnîi să fie eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri

VIDEO/ Putin spune că a fost de acord ca Navalnîi să fie eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri
Colaj ziar.md

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că a fost de acord cu propunerea de a-l elibera pe liderul opoziției Alexei Navalnîi într-un schimb de prizonieri, cu doar câteva zile înainte ca acesta să moară într-o închisoare din Siberia. Potrivit lui Putin, singura condiție a fost ca, după eliberare, Navalnîi nu se „va mai întoarce” niciodată în Rusia, însă „s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat” și „nu se poate face nimic în privința asta”.

„Cu câteva zile înainte de decesul domnului Navalnîi, unii oameni mi-au spus că a existat o idee de a-l schimba pe domnul Navalnîi cu unele persoane care se află în închisoare în țările occidentale. Persoana care mi-a vorbit nici măcar nu a termina fraza, iar eu am spus: „Sunt de acord”. Dar, din păcate, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Doar cu o singură condiție, am spus eu, că îl vom schimba și că nu se va mai întoarce, va sta acolo. Dar s-a întâmplat, nu se mai poate face nimic în privința asta”, a declarat Putin, într-o conferință de presă după alegerile prezidențiale, în primul său comentariu referitor la moartea lui Navalnîi.

Luna trecută, aliații lui Navalnîi spuneau, de asemenea, că sunt în curs de desfășurare discuții cu oficiali ruși și occidentali cu privire la un schimb de prizonieri care să-l implice pe Navalnîi. Maria Pevcih, asociata politicianului, spunea că discuțiile se aflau în stadiul final cu doar câteva zile înainte de moartea bruscă și inexplicabilă a opozantului Kremlinului într-o colonie penală din Siberia.

0:00
/
Sursa: Telegram/Политика Страны

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, cel mai cunoscut politician de opoziție din Rusia, a murit luna trecută în timp ce ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzații de extremism pe care le-a respins ca fiind motivate politic. Aliații săi, membrii familiei și oficialii occidentali au acuzat Kremlinul pentru moartea sa, acuzații pe care acesta le-a respins.

Navalnîi era încarcerat din ianuarie 2021, când s-a întors la Moscova din proprie inițiativă după ce s-a recuperat în Germania în urma otrăvirii cu un agent neurotoxic pentru care a dat vina pe Kremlin. El a fost imediat arestat. Kremlinul a negat cu vehemență că s-ar afla în spatele otrăvirii.