VIDEO/ Boxerul ucrainean Oleksandr Usik a devenit campion incontestabil la categoria grea

VIDEO/ Boxerul ucrainean Oleksandr Usik a devenit campion incontestabil la categoria grea
Sursa foto: Fayez NURELDINE / AFP)

Boxerul ucrainean Oleksandr Usik l-a învins pe britanicul Tyson Fury și a devenit primul campion incontestabil la categoria grea de la Lennox Lewis, încoronat la Las Vegas în 1999, transmite agenția Unian. Lupta, a cărei miză era unificarea titlurilor mondiale la categoria grea, a fost disputată duminică la Riad, capitala Arabiei Saudite.

Totuși, potrivit sport.hotnews.ro, meciul nu a fost lipsit de controverse. Doi dintre judecători i-au acordat victoria lui Usik (115-112, 114-113), în timp ce al treilea l-a văzut învingător pe Fury (114-113). Ucraineanul l-a învins pe britanic la finalul celei de-a noua runde.

De menționat că, înainte de luptă, Usik și Fury au convenit asupra unei revanșe, care ar trebui să aibă loc în toamna anului 2024. Usik, în vârstă de 37 de ani, a intrat în ring îmbrăcat în costum de căpetenie de cazaci, pe cântecul „Браття” - imnul său personal. După ce a obținut victoria, boxerul s-a adresat tatălui său, care a decedat acum 12 ani, notează Suspilne.

0:00
/
Sursa video: DAZN Boxing / X

Fostul campion mondial la categoria grea, Vladimir Kliciko, a calificat victoria ucraineanului drept „istorică”, iar pe Usik - „cel mai bun luptător din istoria modernă”, scrie publicația Strana.

Cu o reacție a venit și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care l-a felicitat pe Oleksandr Usik și i-a dedicat o postare pe contul său oficial de Telegram.

„Ucrainenii lovesc puternic! Și în cele din urmă, toți adversarii noștri vor fi învinși. O luptă grea, care demonstrează că rezistența și forța ucraineană conduce la victoria ucraineană. Te felicit, campionule! Te felicit, țară!”, a scris Zelenski.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Aceasta a devenit cea de-a 22-a victorie a lui Usik în tot atâtea lupte susţinute ca profesionist, în timp de Tyson Fury a suferit primul eşec din cariera sa, după 34 de victorii şi un egal.

La câteva minute după prima înfrângere din cariera sa profesionistă, britanicul în vârstă de 35 de ani a declarat pentru DAZN că merita să câştige meciul şi a lăsat de înțeles că decizia arbitrilor ar fi fost influențată de războiul din Ucraina.

0:00
/
Sursa video: DAZN Boxing / X

Potrivit Unian, lupta dintre Usik și Fury trebuia să aibă loc încă în decembrie 2023. Cu toate acestea, după una dintre lupte, Fury a cerut timp pentru a-și reveni, 17 februarie 2024 fiind aleasă ca nouă dată pentru întâlnirea cu Usik în ring. Cu toate acestea, nici atunci lupta nu a avut loc.

Cu două săptămâni înainte de marele meci, Fury s-a accidentat în timpul unui antrenamentul, lupta fiind amânată din nou, de această dată, pentru 18 mai. Pentru a se asigura că lupta nu va mai fi amânată, boxerii au încheiat un acord, indicând o amendă de 10.000.000 de dolari din contul personal al boxerului.