Ucraina susține că a sechestrat o navă care ar fi transportat cereale din Crimeea ocupată de ruși

Ucraina susține că a sechestrat o navă care ar fi transportat cereale din Crimeea ocupată de ruși
Sursa foto: profimedia

Autoritățile ucrainene au anunțat joi, 11 iulie, sechestrarea unei nave cargo, care naviga sub pavilion camerunez, și l-au reținut pe căpitan, suspectat că ar ajuta Moscova să exporte cereale ucrainene din Crimeea ocupată, relatează Agerpres.ro. Potrivit sursei citate, nava ar fi fost sechestrată acum o săptămână, în timp ce naviga pe Dunăre dinspre portul Giurgiulești, din R. Moldova, către Marea Neagră.

În cel puțin două ocazii, nava, Usko MFU, a intrat în portul Sevastopol, principalul port din peninsula ucraineană, după ce și-a dezactivat Sistemul de Identificare Automată (AIS) ce permitea urmărirea acesteia.  Procuratura generală a Ucrainei precizează că prima dată, în noiembrie 2023, nava a plecat încărcată cu 3.000 de tone de produse agricole în numele unei companii turcești.

„La sfârșitul lunii mai 2024, nava a intrat pentru a doua oară în portul Sevastopol (...), unde a descărcat mărfuri din Turcia. Apoi a părăsit portul, indicând Istanbulul ca destinație. Cu toate acestea, după reactivarea sistemului AIS, pe 2 iulie, nava a intrat într-un port din Republica Moldova”, a detaliat procuratura ucraineană.

Nava a fost în cele din urmă sechestrată în timp ce „trecea prin apele portului Reni”, pe Dunăre, potrivit aceleiași surse.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), căpitanul și 12 membri ai echipajului au ajutat Rusia să exporte câteva tone de cereale ucrainene, luate din sudul ocupat al țării, către Orientul Mijlociu, pentru vânzare în numele Moscovei.

„Ancheta este în derulare pentru stabilirea tuturor împrejurărilor săvârșirii infracțiunii și identificarea altor persoane implicate în activitatea ilegală”, a precizat SBU.

Căpitanul, cetățean al unei țării din Caucazul de Sud, riscă până la cinci ani de închisoare pentru încălcarea restricțiilor de călătorie care guvernează teritoriile din Ucraina ocupate de Rusia, se arată în comunicat.