Timp de trei zile, Chișinăul va găzdui cel mai mare eveniment digital din Europa de Est

Timp de trei zile, Chișinăul va găzdui cel mai mare eveniment digital din Europa de Est
Moldova Digital Summit, ediția 2023. Imagine simbol

În perioada 6-8 iunie, Chișinăul va găzdui cel mai mare eveniment digital din Europa de Est - Moldova Digital Summit 2024. Potrivit organizatorilor, ediția din acest an va reuni experți internaționali și locali, inovatori, autori de renume mondial, lideri de opinie, dar și persoane pasionate de digitalizare și inovație. Potrivit organizatorilor,

Joi, la Chișinău Arena sunt așteptate nume sonore din industria IT din Estonia, Ucraina, Polonia, Marea Britanie și Suedia, notează TVR Moldova. Pe parcursul primelor două zile ale summitului, participanții vor putea lua parte la peste 25 paneluri de discuție și workshopuri tematice despre inteligența artificială, inovațiile tehnologice, serviciile publice digitalizate și integrarea în piața digitală.

Printre punctele-cheie ale evenimentului se numără semnarea unui memorandum de înțelegere între R. Moldova și Arabia Saudită în domeniul IT, precum și lansarea aplicației EVO, care le va permite cetățenilor să acceseze toate serviciile publice cu ajutorul telefonului mobil.

Summitul va include și o Zonă Expo, cu o suprafață de peste 1.000 m², unde giganți tehnologici, precum Mastercard, Orange, Google, Fortinet și IBM, alături de agenții guvernamentale, companii, startup-uri și mediul academic își vor prezenta inovațiile, serviciile și soluțiile digitale în timp real.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„În cadrul zonei guvernamentale se vor emite semnăturile electronice pentru oricine vine la acest summit ca să poată testa EVO și nu doar”, a precizat administratoarea Moldova IT Park, Marina Bzovîi, citată de TV8.

Cele două zile la Chișinău Arena se vor încheia cu un concert, în timp ce cea de-a treia zi va fi dedicată Tekwill Expo Day - eveniment care le va oferi vizitatorilor experiențe interactive cu tehnologiile educaționale și ultimele proiecte inginerești create de tineri.

„Sperăm că în urma acestui eveniment vom reuși în primul rând să ridicăm nivelul de conștientizare a publicului și a cetățenilor noștri în privința semnăturii digitale, cât mai mulți cetățeni să o primească. În privința serviciilor digitale, cât mai mulți cetățeni să aleagă serviciile digitale în defavoarea ghișeelor și cozilor la instituțiile publice. Sperăm să avem cât mai mulți cetățeni înregistrați în aplicația EVO și desigur să aducem pe toți la această viziune comună de a atinge targetul de 100% stat digital până în 2030”, a declarat pentru TV8 secretara de stat a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), Cătălina Plinschii.

Evenimentul este organizat de MDED, Asociația Națională a Companiilor TIC (ATIC), Agenția de Guvernare Electronică, Moldova Innovation Technology Park (MITP) și alți parteneri.

R. Moldova, pe locul II în topul țărilor din Europa cu cei mai mulți angajați în domeniul IT pe cap de locuitor
Pentru al treilea an consecutiv, R. Moldova se situează pe locul II în topul țărilor din Europa cu cei mai mulți angajați în domeniul tehnologiei informației (IT) pe cap de locuitor. Precizările îi aparțin ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Potrivit lui Dumitru Alai…
O companie IT din R. Moldova a creat o aplicație pentru călătorii, bazată pe AI. Prototipul, prezentat la VivaTech Paris
O companie IT din R. Moldova a dezvoltat o aplicație pentru călătorii, bazată pe inteligența artificială. Potrivit programatorilor, aplicația GemsAround creează itinerarii personalizate și flexibile pentru utilizatori, asigurând o experiență unică și plăcută de călătorie, fie că este o zi petrecută…