Țările NATO au decis că anul viitor vor oferi Ucrainei 40 de miliarde de euro

Țările NATO au decis că anul viitor vor oferi Ucrainei 40 de miliarde de euro
Sursa foto: CNN

Țările NATO au decis miercuri, la Washington, că ajutorul lor militar pentru Ucraina va atinge minimum 40 de miliarde de euro pentru anul viitor, potrivit textului declarației finale, relatează AFP.

„Intenționăm să eliberăm un pachet de bază de cel puțin 40 de miliarde de euro pentru anul viitor, iar apoi să menținem asistența de securitate la un nivel sustenabil, pentru ca Ucraina să câștige”, au precizat cele 32 de țări membre NATO, reunite în cadrul unui summit la Washington.

Acest angajament de 40 de miliarde de euro corespunde sumei pe care țările NATO au cheltuit-o anual pentru a ajuta militar Ucraina de la invazia rusă, în februarie 2022. Este o sumă „minimă”, a amintit Jens Stoltenberg, care a indicat că ar putea fi revizuită în funcție de nevoile Kievului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Liderii NATO s-au angajat, de asemenea, să-şi „reexamineze” contribuțiile „la viitoarele summituri NATO, începând cu cel care va avea loc în 2025 la Haga”, potrivit textului declarației.

Aliații intenționează, de asemenea, să împartă aceste cheltuieli în mod echitabil, ținând cont de ponderea lor în Produsul Intern Brut (PIB) global al Alianței, se arată în declarația comună. Ungaria, care se opune oricărui ajutor militar acordat Ucrainei, a obținut însă scutire de orice contribuție, notează AFP.

Summitul NATO de la Washington este unul aniversar, marcând 75 de ani de la înființarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.