Suedia a aderat oficial la NATO și a devenit cel de-al 32-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice

Suedia a aderat oficial la NATO și a devenit cel de-al 32-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice
Sursa foto: Jonathon Nackstrand / AFP via Getty Images

(Actualizare, 7 martie, ora 15:55) Suedia a aderat oficial la NATO. Departamentul de Stat din SUA a publicat Protocolul de aderare a țării la Alianța Nord-Atlantică.

state.gov

(Știrea inițială, 6 martie) Suedia va adera oficial la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord luni, 11 martie. Potrivit informațiilor TV4 Nyheterna, steagul suedez urmează să fie arborat la sediul NATO din Bruxelles la ora prânzului.

Sursa citată notează că la ceremonia oficială va participa premierul suedez Ulf Kristersson, comandantul suprem al forțelor armate ale țării, Mikael Büden, ambasadorii statelor membre ale alianței și politicieni de rang înalt.

Amintim că Parlamentul Ungariei a ratificat aderarea Suediei la NATO pe 26 februarie curent, după mai bine de un an de întârziere. Astfel, Ungaria a devenit ultima țară NATO care a ratificat solicitarea Stockholmului de aderare la alianță, după ce Turcia a ratificat cererea în ianuarie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Guvernul Ungariei a tergiversat procesul de ratificare, cerând Suediei să înceteze să „defăimeze” guvernul ungar. De asemenea, Budapesta a acuzat oficialii suedezi că atacă Ungaria în probleme ce țin de statul de drept.

Suedia urmează să devină cel de-al 32-lea stat membru al NATO, după ce Finlanda s-a alăturat alianței în 2023. Ambele țări au decis să renunțe la neutralitate la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Parlamentul Ungariei a ratificat aderarea Suediei la NATO
Parlamentul Ungariei a ratificat luni aderarea Suediei la NATO, după mai mult de un an de întârziere. Ungaria este ultima țară NATO care ratifică solicitarea Stockholmului de aderare la alianță, după ce Turcia a ratificat cererea în ianuarie, scrie Reuters. Propunerea a fost adoptată cu 188 de votu…