Solicitare de retragere a titlurilor onorifice acordate lui Kirkorov și Baskov, care au cântat la evenimentul lui Șor

Solicitare de retragere a titlurilor onorifice acordate lui Kirkorov și Baskov, care au cântat la evenimentul lui Șor
Colaj. Foto: captură Privesc.eu 

Partidul Național Moldovenesc (PNM) a înaintat pe 25 aprilie un demers către președinta R. Moldova, Maia Sandu, prin care solicită retragerea titlurilor onorifice acordate artiștilor ruși Filipp Kirkorov și Nikolai Baskov.

Potrivit președintelui Partidului Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur, acest demers vine ca urmare a participării acestor artiști la un eveniment organizat la Moscova, pe 21 aprilie 2024, de către Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în R. Moldova.

„Participarea acestora la eveniment a generat indignare în rândul cetățenilor moldoveni și a ridicat semne de întrebare cu privire la compatibilitatea între titlurile onorifice conferite acestora și valorile promovate de R. Moldova. PNM subliniază că acțiunile celor doi artiști contravin principiilor care stau la baza acordării distincțiilor naționale, cum ar fi consolidarea relațiilor culturale respectând suveranitatea și integritatea națională”, anunță Galbur într-o postare pe rețelel sociale.

Astfel, PNM solicită retragerea titlului „Artist al Poporului” conferit lui Filip Kirkorov în 2018 și a titlului „Maestru în Artă” acordat lui Nikolai Baskov în 2007.

„Această inițiativă arată că R. Moldova nu tolerează asocieri cu entități sau persoane care subminează și atentează la securitatea națională”, declară Galbur.

Partidul Național Moldovenesc (PNM) a înaintat anterior un demers către președinta Maia Sandu privind retragerea cetățeniei R. Moldova pentru Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Președinția a respins această cerere.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Reprezentanții partidelor afiliate fugarului Ilan Șor au participat, la Moscova, la un eveniment „de unificare a opoziției moldovenești”, în cadrul căruia a fost anunțată crearea Blocului politic „Victorie”.

După partea oficială, pe scenă au urcat mai mulți artiști ruși care au interpretat piese în limba română. Este vorba despre Nikolai Baskov, interpreta Jasmin, soția lui Ilan Șor, și artistul Filip Kirkorov.