Slovenia anunţă că se va alătura în curând demersului altor state de recunoaştere a Palestinei

Slovenia anunţă că se va alătura în curând demersului altor state de recunoaştere a Palestinei
Sursa foto: mei.edu

Guvernul Sloveniei, ţară membră a NATO şi a UE, a anunţat miercuri că se va alătura în curând recunoaşterii statului palestinian pe care Spania, Irlanda şi Norvegia o vor oficializa la data de 28 mai, transmite Agerpres.

„În următoarele zile voi fi cu numeroşi colegi din statele membre care nu au recunoscut încă Palestina, sperând să se alăture şi ei procesului nostru de recunoaştere în viitorul apropiat. (...) Cu cât sunt mai multe ţări alături de noi, cu atât influenţa noastră va fi mai puternică asupra celor două părţi (israeliană şi palestiniană), astfel încât să ajungem la o încetare a focului şi la eliberarea ostaticilor israelieni aflaţi în mâinile grupării islamiste palestiniene Hamas”, a declarat premierul liberal Robert Golob.

Premierul sloven şi-a exprimat convingerea că Palestina are nevoie de mult mai mult decât un simplu gest de recunoaştere şi că Slovenia doreşte „să ajute la reformă şi la consolidarea guvernului palestinian”. Golob a pledat totodată pentru formula creării a două state, deoarece „aproape toată lumea o vede ca pe o soluţie pentru o pace durabilă”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Peste 140 de ţări recunosc statul palestinian, opt dintre ele din UE, precum şi aproape toate ţările arabe sau cele legate istoric de mişcarea ţărilor nealiniate. Israelul a reacţionat la anunţurile făcute de Irlanda, Norvegia şi Spania, rechemându-şi ambasadorii din aceste ţări pentru consultări

Norvegia, Irlanda și Spania recunosc independența statului palestinian. Premierul norvegian Jonas Gahr Støre a fost primul care a anunțat acest lucru în dimineața zilei de miercuri, 22 mai. Ulterior, cu un anunț similar a venit premierul irlandez Simon Harris și premierul spaniol Pedro Sanchez. Potrivit Al Jazeera, deciziile au urma să intre în vigoare pe 28 mai.

Norvegia, Irlanda și Spania recunosc independența statului palestinian. Israelul recheamă doi ambasadori
Norvegia, Irlanda și Spania recunosc independența statului palestinian. Premierul norvegian Jonas Gahr Støre a fost primul care a anunțat acest lucru în dimineața zilei de miercuri, 22 mai. Ulterior, cu un anunț similar a venit premierul irlandez Simon Harris și premierul spaniol Pedro Sanchez. Potr…