Slovacii au atras donații de aproape 2 milioane de euro pentru furnizarea de muniții Ucrainei

Slovacii au atras donații de aproape 2 milioane de euro pentru furnizarea de muniții Ucrainei
Sursa foto: Reuters

Slovacii nemulțumiți de refuzul guvernului lor de a acorda ajutor militar Ucrainei în lupta cu invazia rusă au strâns în această săptămână aproape 2 milioane de euro, într-o încercare de a ajuta la furnizarea de muniții Kievului, transmite Reuters.

Munițiile sunt o nevoie presantă pentru Ucraina, după doi ani de război total, dar Slovacia a refuzat să participe la un plan condus de guvernul ceh de cumpărare a sute de mii de cartușe de artilerie pentru Ucraina, căruia i s-au alăturat cel puțin 15 aliați.

Acțiunea „Muniții pentru Ucraina” a strâns 1,94 milioane de euro după patru zile, până vineri la prânz, cu peste 30.000 de colaboratori, făcând o donație medie de 64 de euro, potrivit site-ului inițiativei. Banii sunt destinați producției de muniție din Cehia, de la care sunt așteptate primele livrări către Ucraina în iunie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Slovacia a oprit anul trecut ajutorul militar de stat acordat Ucrainei, argumentând că conflictul nu a avut o soluție militară, iar premierul Robert Fico a susținut apelurile Moscovei pentru negocieri de pace. De cealaltă parte, Ucraina spune că va lupta până când trupele ruse se vor retrage.

Cei care strâng fonduri spun că această campanie de sprijin pentru Ucraina este menită să arate că majoritatea nu este de acord cu schimbarea de politică externă a guvernului.