Situație critică la Harkov. Zelenski: „Tot de ce avem nevoie sunt două sisteme Patriot”

Situație critică la Harkov. Zelenski: „Tot de ce avem nevoie sunt două sisteme Patriot”
Sursa foto: ОМБр Холодный Яр

Situația în Harkov este foarte gravă, iar Ucraina nu-și poate permite să îl piardă. Declarația a fost făcută de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care și-a amânat vizita în Spania și a venit direct la Harkov, al doilea cel mai mare oraș din țara vecină, scrie abcnews.

Zelenski a declarat că ajutorul întârziat al SUA a avut un impact direct asupra războiului și asupra situației de-a lungul graniței nord-estice. Acesta a recunoscut că mulți sodați au murit sau au fost răniți, în ultimele zile. Întrebat dacă este vina Statelor Unite în cazul situației din Harkov, acesta a spus că „vina o poartă toată lumea”.

Referindu-se la cea mai recentă întâlnire a sa cu Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA, la care ultimul a promis Ucrainei ajutor adițional, acesta a spus că „dialogul este binevenit, însă Ucraina are nevoie de ajutor acum”.

„Tot ce avem nevoie sunt două sisteme Patriot. Rusia nu va putea prelua sub controlul său Harkov dacă le avem”, a declarat Zelenski.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit unei analize publicate joi de AFP în baza datelor furnizate de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW), armata rusă a preluat sub controlul său un teritoriu de 278 kilometri pătraţi într-o săptămână în estul Ucrainei, în principal în regiunea Harkov, cel mai mare câştig al său în ultimul an şi jumătate pe frontul din Ucraina, scrie Agerpres.

De la începutul anului 2024, Rusia a cucerit aproximativ 800 km2, mai mult decât pe ansamblul anului 2023. Totuşi, acest avans rămâne foarte modest, având în vedere că reprezintă mai puţin de 1% din teritoriul ucrainean controlat în prezent de Moscova.

Totodată, de la începutul războiului, la 24 februarie 2022, Rusia a ocupat 65.336 km2 de teritoriu ucrainean până în 15 mai, ceea ce reprezintă aproape 12% din teritoriul Ucrainei, fără a ţine cont de teritoriile deja anexate de Rusia, cum ar fi peninsula Crimeea.