Secretarul de stat al SUA s-a întâlnit la Beijing cu liderul chinez. Principalele subiecte discutate

Secretarul de stat al SUA s-a întâlnit la Beijing cu liderul chinez. Principalele subiecte discutate
Sursa foto: bloomberg.com

Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat vineri că a transmis Chinei îngrijorările sale cu privire la sprijinul acordat Rusiei, afirmând că invazia acesteia în Ucraina ar fi mai dificilă în lipsa acestui sprijin, relatează agențiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

„Ar fi mai dificil pentru Rusia să-şi continue asaltul contra Ucrainei fără susținerea Chinei”, a spus șeful diplomației americane în fața presei după ce s-a întâlnit la Beijing cu omologul său chinez Wang Yi şi cu președintele Chinei, Xi Jinping.

Blinken a menționat că le-a transmis acestora preocuparea sa în legătură că „faptul că China furnizează Rusiei echipamente care ar putea fi folosite în războiul contra Ucrainei”.

„Am spus clar la reuniune că China nu trebuie să ajute Rusia prin furnizarea de componente electronice, mecanice, electromecanice şi alte tipuri de tehnologie pentru apărare”, a explicat el, adăugând că Washingtonul nu exclude posibile sancțiuni împotriva companiilor chineze care furnizează Rusiei astfel de echipamente.

Pe de altă parte, secretarul american de stat a mai spus că a avertizat China asupra manevrelor sale „periculoase” în apropiere de Filipine.

„Am indicat clar că Statele Unite vor continua să dezamorseze tensiunile, dar angajamentele noastre în materie de apărare a Filipinelor rămân neclintite”, a precizat Blinken, menționând că a abordat în discuțiile sale cu responsabilii chinezi subiectul „acțiunilor periculoase” ale Beijingului în Marea Chinei de Est.

Potrivit sursei citate, Blinken a vorbit şi despre Orientul Mijlociu și a precizat că, în opinia sa, China ar putea „diminua tensiunile” în această regiune, mai ales cu ajutorul influenței sale majore asupra Iranului.

„Cred că relațiile Chinei pot fi pozitive pentru a încerca să diminueze tensiunile, să împiedice escaladarea şi să prevină răspândirea conflictului”, a spus secretarul american de stat. Blinken a mai afirmat că ministrul Wang Yi a acceptat să mențină contactul cu el în ce privește Orientul Mijlociu.

Cât despre populara platformă chineză de video scurte TikTok, pe care SUA o amenință cu interzicerea pe teritoriul său, Blinken a spus că această chestiune nu a fost discutată în întrevederile sale la Beijing, în schimb a menționat că le-a transmis responsabililor chinezi preocuparea Washingtonului față de „practicile comerciale neloiale” şi le-a cerut la acest capitol „condiţii egale”.

Președintele american Joe Biden a promulgat miercuri o lege care obligă această platformă să taie toate legăturile cu compania-mamă chineză ByteDance, în caz contrar rețeaua de socializare TikTok, foarte populară în SUA, va fi eliminată din magazinele de aplicații pentru smartphone-uri pe teritoriul american.

Respectiva lege dă companiei ByteDance un termen de 270 de zile să găsească un investitor dintr-o țară care să nu fie „adversară” a SUA şi acest investitor să cumpere platforma TikTok.

În luna mai, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, urmează să efectueze o vizită în China, prima după ce și-a asigurat un nou mandat prezidențial