„Scandalul bomboanelor”: „Bucuria” anunță că va contesta decizia Consiliului Concurenței în instanță

„Scandalul bomboanelor”: „Bucuria” anunță că va contesta decizia Consiliului Concurenței în instanță
Colaj ziar.md

Întreprinderea „Bucuria”, amendată cu peste 1,8 milioane de lei pentru concurență neloială, susține că a fost sancționată pe nedrept și își rezervă dreptul de a contesta decizia în instanța de judecată. Reacția companiei vine la o zi distanță după ce Consiliul Concurenței (CC) a anunțat că societatea pe acțiuni a copiat ilegal ambalajele bomboanelor „MU” și „PARKUR”, care aparțin întreprinderilor rusești „Невский Кондитер” și „КРИСТИНА”.

„Nu este ușor să supraviețuiești concurenței, când nu ai susținere din partea unor organisme din R. Moldova. Ambalajul ambelor produse, atât după formă, cât și culorile imprimate pe etichetă, nu sunt identice, cu excepția petelor caracteristice pielii pigmentate a vacilor, care sunt niște elemente figurative. De fapt, interjecția „MU” redă strigătul specific al vitelor cornute și în mentalul colectiv declanșează mecanismul de asociere cu acestea”, explică „Bucuria”.

Potrivit reprezentanților fabricii, cuvântul „MU” și petele caracteristice vacilor se regăsesc pe ambalajele mai multor bomboane, inclusiv „Кто сказал МУ?” (producător ABK, Ucraina), „Му и Ну” (producător Сладонеж, Rusia) și „MUUUU!” (producător Mieszko, Polonia). Respectiv, atât timp cât ambalajul nu este înregistrat ca proprietate intelectuală, „nu poate fi vorba de copiere ilegală”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Menționăm că „Bucuria” S.A. folosește legal mărcile „MU” și „PARKUR”, întrucât acestea au fost înregistrate pe teritoriul R. Moldova de către „Bucuria Dulce” S.R.L., conform prevederilor legale. Ulterior, titularul mărcilor respective a transmis toate drepturile asupra mărcilor S.A. „Bucuria”. „Невский Кондитер” О.О.О. și „КРИСТИНА” A.O. au înregistrate mărcile respective doar pe teritoriul Federației Ruse, pe teritoriul R. Moldova, mărcile sus-numite nu au acoperire”, au precizat responsabilii.

Cea mai mare fabrică de cofetărie din R. Moldova susține că toate entitățile de producere din țara noastră sunt supuse unei concurențe neloiale din partea producătorilor din Rusia și Ucraina. Potrivit „Bucuria”, resursele energetice și materiile prime din R. Moldova sunt de câteva ori mai scumpe comparativ cu prețul din țara concurenților.

„Plus la toate, importul produselor de cacao, arahidelor, nucilor de pădure, albușului de ou etc., este supus taxelor vamale, pe când produsele de cofetărie importate din aceste țări nu cad sub incidența taxelor vamale, deși conțin materii prime menționate mai sus. Ne punem întrebarea: în ce mod producătorii locali pot concura „loial” cu produsele importate?”, conchid reprezentanții „Bucuria”, care au anunțat că își rezervă dreptul de a contestata decizia Consiliului Concurenței în instanța de judecată.
Cea mai mare întreprindere de bomboane din R. Moldova, amendată cu 1,8 milioane pentru concurență neloială
Consiliul Concurenței (CC) a sancționat întreprinderea „Bucuria” cu peste 1,8 milioane de lei pentru copierea ilegală a ambalajelor produselor de cofetărie „MU” și „PARKUR”, ce aparțin unei alte întreprinderi concurente. Decizia prin care s-au constatat acțiunile de concurență neloială a fost adopta…

Amintim că, pe lângă aplicarea unei amenzi de peste 1,8 milioane de lei, întreprinderii „Bucuria” i s-a prescris să înceteze acțiunile de concurență neloială constatate și să retragă de pe piață produsele de cofetărie „MU” și „PARKUR”.