Rusia se pregătește de retragerea din OSCE, după ce România nu a eliberat vize pentru delegații ruși

Rusia se pregătește de retragerea din OSCE, după ce România nu a eliberat vize pentru delegații ruși
Sursa foto: sputnik.az

Autoritățile române nu permit participarea delegațiilor Rusiei şi Belarusului la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, care se va desfășura în România, între 29 iunie şi 3 iulie, a anunțat Ministerul de Externe de la București, citat de Observator News.  În acest context, autoritățile ruse au declarat că vor tolera o astfel de atitudine și că se pregătesc de retragerea din Adunarea Parlamentară a OSCE.

„Autoritățile române au decis să nu permită participarea delegației Federației Ruse la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, desfășurată în România în perioada 29 iunie – 3 iulie. Măsura va fi aplicată tuturor membrilor delegației, parlamentari şi staff tehnic”, a anunțat, sâmbătă, Radu Filip, purtător de cuvânt al Ministerul de Externe de la București.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al României, Radu Filip, a declarat că „decizia părții române se bazează pe poziția cunoscută şi consecventă a României în raport cu Federația Rusă, în contextul războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei”.

În acest context, Rusia intenționează să-și suspende calitatea de membră în Adunarea Parlamentară a OSCE, scrie presa rusă. Comisia Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale a pregătit un proiect de rezoluție privind retragerea Rusiei din această organizație.

„Această organizație (Adunarea Parlamentară a OSCE. - n. red.) a devenit complet angajată, ucrainizată (...). Ultimul exemplu, când România a refuzat să elibereze vize pentru delegația națională -  este linia dincolo de care nu vom tolera o astfel de atitudine”, a spus președinta Consiliului Federaţiei Rusiei, Valentina Matvienko.

Potrivit sursei citate, aceeași măsură va viza și Belarus, care este susținătoare a războiului declanșat de Federația Rusă”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al Ministerul de Externe de la București.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa este un organism format din 57 de state membre, fondat în 1991. În vara anului 2023, Adunarea Parlamentară a OSCE a clasificat în mod oficial Rusia drept sponsor al terorismului ca urmare a acțiunilor Grupului Wagner.