Rosian Vasiloi, pus sub învinuire în dosarul privind atacul armat de la Aeroport. Precizările PG

Rosian Vasiloi, pus sub învinuire în dosarul privind atacul armat de la Aeroport. Precizările PG
Sursa foto: Facebook/Rosian Vasiloi

Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în dosarul atacului armat de la Aeroport, din 30 iunie 2023, soldat cu decesul a două persoane. Informația a fost publicată pe zdg.md și confirmată de către reprezentanții Procuraturii Generale pentru ziar.md.

„În cadrul urmăririi penale pornite în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de art. 329 alin.(2) lit. a) din Codul penal (neglijența în serviciu), au fost audiați martori, au fost ridicate documente ce au importanță pentru cauza penală. La 6 martie 2024, bănuitului i-a fost înaintată învinuirea în comiterea infracțiunii imputate”, a declarat pentru Ziar.md Violina Moraru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).

Aceasta a mai menționat că un impediment de finalizare a urmăririi penale constă în admiterea, la 20 decembrie 2023, de către judecătorul de instrucție, a cererii avocatului învinuitului de ridicare e excepției de neconstituționalitate a unei prevederi legale, fapt care împiedică, momentan, adoptarea unei decizii.

În septembrie 2023, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, anunța că a fost recunoscut în calitate de bănuit „cu privire la pretinsa comitere a infracțiunii de neglijență în serviciu”, în cazul atacului armat de la Aeroport.

Pe 5 septembrie, ministrul de Interne, Adrian Efros, a prezentat raportul privind ancheta în cazul atacului de la Aeroporul Chișinău din 30 iunie, soldat cu decesul a două persoane. Ministrul a precizat că nouă angajați ai Poliției de Frontieră au fost sancționați disciplinar în cazul atacului armat de la Aeroport. A fost sancționat disciplinar cu mustrare aspră și șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Rosia Vasiloi. Pe 6 septembrie a fost eliberat din funcție Igor Trofimov, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În seara zilei de 30 iunie, un cetățean al Tadjikistanului, căruia i-a fost interzisă intrarea în R. Moldova, a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat al securității pe Aeroportul Internațional Chișinău. Atacatorul a fost ulterior capturat, fiind rănit în timpul asaltului poliției. Peste câteva zile, bărbatul a murit la un spital din Chișinău.

Vasiloi anunță că are statut de bănuit în cazul atacului de la aeroport: „Voi solicita acordarea unui concediu”
Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, anunță că a fost recunoscut în calitate de bănuit „cu privire la pretinsa comitere a infracțiunii de neglijență în serviciu”, în cazul atacului armat de la Aeroport. Vasiloi spune că va prezenta un raport și va solicita acordarea unui concediu neplătit p…