R. Moldova va avea un stadion național conform standardelor UEFA. Cât va costa proiectul și unde ar putea fi construit

R. Moldova va avea un stadion național conform standardelor UEFA. Cât va costa proiectul și unde ar putea fi construit
Sursa foto: Facebook/Dorin Recean

R. Moldova va avea un stadion național conform standardelor Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA). Mai multe detalii despre proiect au fost oferite marți, 11 iunie, de către ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.

Oficialul a menționat că autoritățile au selectat cinci posibile terenuri. Este vorba despre un teren din Stăuceni lângă Arena Chișinău, terenul de pe bulevardul Dacia lângă Aeroport, terenul de la Băcioi (Drumul Băcioiului), terenul din Codru, Ialoveni de pe șoseaua Hîncești și terenul de la complexul sportiv UTM.

Potrivit studiului de prefezabilitate, cel mai mare punctaj l-a acumulat terenul de la Stăuceni, dar decizia finală va fi luată după studiul de fezabilitate. Potrivit ministrului Spînu, acesta urmează să fie efectuat în cel mult un an.

Oficialul a mai menționat că stadionul va avea toată structura necesară pentru un stadion de categoria 4 UEFA. Vor fi mai multe zone printre care cea destinată jucătorilor, care va fi echipat cu sistem de drenaj și irigații, tribunele pentru spectatori care vor include mai multe subzone, tribuna pentru presă, echipată cu toate facilitățile necesare ș.a.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Stadionul va avea o capacitate de circa 20 - 25 mii de spectatori și 1.500 - 1.800 locuri de parcare. Primul pas al proiectului este efectuarea studiului de fezabilitate, în baza căruia va fi proiectat și construit stadionul. Proiectul va costa estimativ 85 de milioane de euro, bani oferiți de Guvern, parteneri externi și sectorul privat. Autoritățile își propun să finalizeze proiectul în cinci ani.

Selecționata națională de fotbal a R. Moldova efectuează antrenamente la complexul sportiv din Vadul lui Vodă, deschis în 2002. Centrul se află la doar 26 km de la sediul Federației Moldovenești de Fotbal, se întinde pe o suprafață de 6 hectare, și încorporează toate elementele unei infrastructuri moderne, necesară procesului de instruire și antrenament, de reabilitare medicală și odihnă a fotbaliștilor.

Autoritățile promit să construiască un stadion național, conform standardelor internaționale
Guvernul va construi un stadion național, care va corespunde tuturor standardelor internaționale. Anunțul a fost făcut de premierul, Dorin Recean, în cadrul unei întâlniri cu jucătorii, antrenorii și staff-ul echipei naționale de fotbal. „Acest anunț a fost așteptat ani de zile de sutele de mii de…