R. Moldova trece în această noapte la ora de vară

R. Moldova trece în această noapte la ora de vară
Sursa foto: Getty Images

În noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, R. Moldova trece la ora de vară. Acele ceasornicelor se mută cu o oră înainte, iar ora 3:00 devine ora 4:00. Astfel, ultima zi de duminică din luna martie va avea doar 23 de ore.

Trecerea la ora de vară 2024 se face în ultimul weekend din luna martie, iar trecerea la ora de iarnă 2024 urmează să fie făcută în ultimul sfârșit de săptămână din luna octombrie, respectiv 27 octombrie 2024.

În martie 2019, Parlamentul European a decis renunțarea la schimbarea orei, măsură care a intrat în vigoare în 2021. Totuși, decizia trebuia confirmată și la nivelul parlamentelor naționale. Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin și provine din secolul al XVIII-lea.

Introducerea orei de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război.

Trecerea la ora de vară poate avea repercusiuni asupra psihicului în rândul persoanelor care au nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Sunt persoane care se pot confrunta cu stări de nervozitate, oboseală sau stres, din cauza faptului că nu se pot adapta atât de repede la noua oră. Poate fi nevoie de câteva zile sau săptămâni, pentru anumite persoane, pentru ca organismul să se adapteze noilor schimbări, iar corpul să funcționeze în parametri normali.