R. Moldova începe negocierile de aderare cu UE. Când va avea loc prima conferință interguvernamentală

R. Moldova începe negocierile de aderare cu UE. Când va avea loc prima conferință interguvernamentală
Imagine simbol

Prima conferință interguvernamentală R. Moldova - Uniunea Europeană va avea loc pe 25 iunie. Anunțul a fost făcut de către Cristina Gherasimov negociatorul-șef al țării noastre în procesul de aderare la UE.

„Ambasadorii țărilor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina”, a declarat Gherasimov.

Astfel, pe 25 iunie, Președinția belgiană a UE va convoca primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Pe 7 iunie curent, Comisia Europeană a recomandat Consiliului UE să înceapă negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina. Executivul european a declarat statelor membre UE că ambele țări au îndeplinit criteriile necesare pentru a demara negocierile oficiale.

R. Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. Țara noastră a primit statutul de țară candidată pe 23 iunie 2022, iar pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat inițierea negocierilor pentru aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE. Ulterior, pe 14 decembrie, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE.

De menționat că R. Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidat la aderare într-un termen record, la aproape patru luni după declanșarea invaziei Federației Ruse în țara vecină.