Comisia Europeană a recomandat Consiliului UE să înceapă negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina

Comisia Europeană a recomandat Consiliului UE să înceapă negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina
Imagine simbol

Comisia Europeană a recomandat Consiliului UE să înceapă negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina, transmite Euronews. Executivul european a declarat statelor membre UE că ambele țări au îndeplinit criteriile necesare pentru a demara negocierile oficiale.

„Comisia Europeană sprijină începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE. Suntem recunoscători pentru evaluarea pozitivă a progresului integrării noastre europene. [...] Acum așteptăm de la partenerii noștri europeni următorul pas - începerea negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană în această lună”, a scris premierul ucrainean Denis Șmîhal pe canalul său de Telegram.
„Acum decizia este în mâinile statelor membre”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei, citat de Euronews.

Anterior, ziarul Fincial Times a raportat că executivul european intenționează să recomande începerea negocierilor privind aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE.

Potrivit sursei citate, Bruxelles-ul urma să anunțe astăzi că Ucraina deja îndeplinește criteriile neîndeplinite anterior, inclusiv măsuri anticorupție, restricții privind lobby-ul politic, regulile de declarare a averilor funcționarilor publici și protecția limbilor minorităţilor naţionale.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Înainte ca discuțiile să poată începe, statele membre trebuie să stabilească în unanimitate cadrele de negociere - care stabilesc principiile și liniile directoare care vor conduce discuțiile de aderare ale Bruxelles-ului atât cu Kiev, cât și cu Chișinău - și, de asemenea, să susțină convocarea unei conferințe interguvernamentale - forumul în care încep discuţiile.

Într-un material publicat la finele lunii mai, Politico Europe nota că Uniunea Europeană intenționează să demareze negocierile oficiale privind aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE pe 25 iunie. Aceeași dată se regăsește în materialul Financial Times, care precizează că Belgia, care deține în prezent președinția UE, dorește să organizeze prima rundă de negocieri pe 25 iunie.

R. Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. Țara noastră a primit statutul de țară candidată pe 23 iunie 2022, iar pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat inițierea negocierilor pentru aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE. Ulterior, pe 14 decembrie, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE.

De menționat că R. Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidat la aderare într-un termen record, la aproape patru luni după declanșarea invaziei Federației Ruse în țara vecină.

Comisia Europeană va recomanda începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina în iunie
Comisia Europeană intenționează să recomande începerea negocierilor privind aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE. Acest lucru este raportat de ziarul Financial Times, care citează trei surse familiarizate cu subiectul în cauză. Potrivit sursei citate, astăzi, 7 iunie, Bruxelles-ul ar urma să anunț…