R. Moldova începe cea de-a doua etapă a negocierilor de aderare la UE

R. Moldova începe cea de-a doua etapă a negocierilor de aderare la UE
Sursa foto: Biroul pentru Integrare Europeană

Cea de-a doua etapă a negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană (UE) - screening-ul bilateral - a demarat miercuri, 10 iulie, la Chișinău. Cu acest prilej, țara noastră găzduiește în aceste zile o delegație a Comisiei Europene (CE), au anunțat într-un comunicat de presă reprezentanții Biroului pentru Integrare Europeană.

Potrivit autorităților de la Chișinău, evaluarea legislației naționale a început cu cel mai important grup de capitole - Valori fundamentale. Astfel, pe parcursul zilei de miercuri și joi, funcționarii publici de la Chișinău prezintă și analizează, împreună cu echipa Comisiei Europene, Capitolul 5 - Achiziții publice, un domeniu esențial pentru buna funcționare a oricărui stat democratic, care se referă la utilizarea eficientă a banilor publici.

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că această zi constituie „începutul unei noi etape pe drumul european al R. Moldova”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

La rândul său, Comisarul european pentru extindere și vecinătate, Oliver Varhelyi, a subliniat că implementarea acquis-ului comunitar va aduce și mai multe beneficii cetățenilor noștri.

„Achizițiile publice, reglementate de Capitolul 5, sunt fundamentale pentru succesul negocierilor de aderare. Punerea în aplicare a acestor reguli nu doar va asigura transparența și corectitudinea, dar și va facilita și accesul rapid la fonduri UE, sprijinind astfel planul economic și de investiții al Republicii Moldova. Este un pas esențial pentru ca cetățenii să beneficieze de avantajele Uniunii Europene cât mai curând posibil”, a spus Oliver Varhelyi.

Deschiderea oficială a negocierilor de aderare a R. Moldova la UE a avut loc pe 25 iunie, la Luxemburg, atunci când s-a desfășurat prima conferință interguvernamentală R. Moldova - Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu R. Moldova
Uniunea Europeană a deschis oficial, pe 25 iunie, la Luxemburg, negocierile de aderare cu R. Moldova. Lansarea negocierilor a avut loc în cadrul unei Conferințe interguvernamentale R. Moldova - UE. Delegația țării noastre a fost condusă de prim-ministrul Dorin Recean. După evenimentul de la Luxembu…