Procuratura Anticorupție va investiga modul în care s-a desfășurat concursul pentru șefia Procuraturii Generale

Procuratura Anticorupție va investiga modul în care s-a desfășurat concursul pentru șefia Procuraturii Generale
Sursa foto: Alexei Golubev/RFE/RL

Procuratura Anticorupție (PA) s-a autosesizat și va investiga circumstanțele organizării concursului pentru funcția de procuror general, a anunțat președinta PA, Veronica Dragalin. Aceasta declară că instituția pe care o conduce a pornit un proces penal pe marginea acestui caz.

„În ultimele zile au apărut mai multe comentarii despre circumstanțele desfășurării concursului pentru funcția de procuror general. Mai mulți experți, juriști s-au exprimat public despre faptul că e necesar să aibă loc o anchetă pentru a elucida toate circumstanțele acestui concurs. Să determinăm dacă a fost o greșeală sau un abuz, dacă a fost o situație de influență din interior sau din afară”, a explicat Dragalin.

În acest sens, președinta PA a precizat că Procuratura a pornit un proces penal.

„Nu e un dosar penal, e o fază inițială de investigație înainte de a fi pornit un dosar penal. În această fază legea ne permite să ridicăm acte și documente relevante, putem audia martori (...). Am decis să-mi asum personal această investigație. Nu vreau să pun un subaltern de-al meu în poziția să investigheze un caz atât de sensibil. Acest proces penal ar putea avea în vizor membri CSP (...)”, a adăugat aceasta.

Șefa PA a mai menționat că soluția pe acest proces penal trebuie să fie adoptată în termen de 45 de zile conform legii, însă speră că va fi finalizată mai devreme.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anulat concursul pentru funcția de procuror general, la șase zile după ce a fost ales un câștigător al concursului.

Joi, 22 februarie, Octavian Iachimovschi a fost selectat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) la funcția de procuror general. Acesta a acumulat 8,53 de puncte, în cadrul probei de interviu a candidaților în cadrul concursului pentru funcția de procuror general.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat concurs pentru selectarea candidatului în luna octombrie 2023, după ce președinta R. Moldova, Maia Sandu a semnat, pe 26 septembrie, decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo.

Decizia de suspendare a lui Stoianoglo din funcție a fost luată după ce procurorul Victor Furtună a decis pornirea urmăririi penale împotriva șefului Procuraturii Generale, cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Consiliul Superior al Procurorilor a anulat concursul pentru funcția de procuror general
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anulat concursul pentru funcția de procuror general. O decizie în acest sens a fost luată miercuri, 28 februarie, de către membrii CSP, la șase zile după ce a fost ales un câștigător al concursului. „CSP a hotărât: a lua act de fișele de evaluare
VIDEO/ Octavian Iachimovschi - candidatul selectat de CSP la funcția de procuror general
Octavian Iachimovschi este candidatul selectat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) la funcția de procuror general. Acesta a acumulat 8,53 de puncte, în cadrul probei de interviu a candidaților în cadrul concursului pentru funcția de procuror general. „Consiliul Superior al Procurorilor va r…