Procuratura Anticorupție anunță că va contesta sentința de achitare a fostului procuror general

Procuratura Anticorupție anunță că va contesta sentința de achitare a fostului procuror general
Sursa foto: Media Azi

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că va contesta sentința de achitare a fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo. Potrivit unui comunicat emis de PA, unul dintre judecători a formulat o opinie separată privind existența vinovăției lui Stoianoglo.

„Prin sentința din 28 februarie 2024, instanța a achitat inculpații, învinuiți de comiterea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, fiind formulată în acest sens și o opinie separată din partea unuia dintre cei trei judecători care formează completul de judecată privind existența vinovăției acestora”, a scris PA.

Instituția a adăugat că sentința va fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Prima instanță l-a achitat pe fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, în dosarul pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Acuzatorii au cerut 8 ani de închisoare pentru Stoianoglo și 6 ani de detenție pentru fosta sa subordonată, Maria Cobzari, fiind învinuiți că ar fi acordat ilegal o indemnizație de 270 de mii de lei fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem, scrie anticorupție.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019 și a fost suspendat în octombrie 2021. De atunci, interimatul funcției de șef al PG a fost asigurat mai întâi de Dumitru Robu, după care de Ion Munteanu.

Decizia de suspendare a lui Stoianoglo din funcție a fost luată după ce procurorul Victor Furtună a decis pornirea urmăririi penale împotriva șefului Procuraturii Generale, cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Stoianoglo a pledat nevinovat și a depus două plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), invocând că a fost reținut și suspendat din funcție ilegal. Pe 24 octombrie curent, CtEDO i-a dat dreptate și a obligat R. Moldova să-i achite un prejudiciu moral de 3.600 de euro.

Pe 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat decretul prezidențial de eliberare din funcția a procurorului general Alexandr Stoianoglo.

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a fost achitat în dosarul pentru depășirea atribuțiilor de serviciu
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a fost achitat în dosarul pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Decizia a fost pronunțată miercuri, 28 februarie, de către magistrații Judecătoriei Buiucani. Instanța de fond a stabilit că faptele lui Stoianoglo nu întrunesc elementele unei infracți…