Prim-ministra Danamercei a fost atacată la Copenhaga. Suspectul a fost reținut și urmează să fie audiat

Prim-ministra Danamercei a fost atacată la Copenhaga. Suspectul a fost reținut și urmează să fie audiat
Sursa foto: Kevin Dietsch / Getty Images

Prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen, a fost atacată ieri de către un bărbat necunoscut. Potrivit Reuters, incidentul a avut loc în piața Kultorvet, din Copengaha.

La un moment dat, un bărbat s-a apropiat de Frederiksen și a lovit-o. Biroul lui Frederiksen a declarat că individul a fost reținut și că șefa Cabinetului de miniștri se afla în stare de șoc, fără a oferi alte detalii.

Sâmbătă, 8 iunie, poliția daneză a anunțat că un bărbat în vârstă de 39 de ani va apărea în fața instanței pentru audieri preliminare în legătură cu atacul asupra lui Mette Frederiksen. Oamenii legii au precizat că presupusul atacator va fi adus în fața Tribunalului orașului Copenhaga pentru audieri, fără a preciza ce l-a făcut pe bărbat să recurgă la acest gest sau dacă era înarmat.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au condamnat ferm atacul pe conturile lor de X.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Michel a calificat atacul drept un „act de laș de agresiune”, în timp ce von der Leyen a descris incidentul ca un „act disprețuitor”. La rândul său, Roberta Metsola s-a arătat îngrozită, precizând că în politică „nu există loc pentru violență”.

Cu un mesaj de solidaritate a venit și președinta Maia Sandu, care a scris într-o postare că „violența nu are loc în societățile noastre” și i-a urat lui Frederisken putere pentru a depăși acest incident.

Atacul asupra prim-ministrei Danemarcei a avut loc cu doar două zile înainte ca danezii să se prezinte la urne pentru alegerile europarlamentare.

De menționat că, acum mai bine de trei săptămâni, prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a devenit victima unei tentative de asasinat, fiind grav rănit. Atentatul asupra lui Fico a fost prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european, săvârșită în ultimii 20 de ani, fiind condamnat la nivel internațional.