Postul public de televiziune din Găgăuzia a fost amendat pentru dezinformare și incitare la ură

Postul public de televiziune din Găgăuzia a fost amendat pentru dezinformare și incitare la ură
Sursa foto: sovetgrt.blogspot.com

Consiliul Audiovizualului (CA) a amendat astăzi posturile „TV-Găgăuzia” și „ATV” cu 60.000 de lei și, respectiv, 40.000 de lei. Cele două servicii media au fost penalizate pentru admiterea dezinformării, a discursului care incită la ură și pentru că nu au asigurat securitatea informațională.

Pe 2 februarie curent, postul public regional „TV-Găgăuzia” a reflectat subiecte legate de împlinirea a zece ani de la desfășurarea referendumului ilegal din Găgăuzia. Mai exact, este vorba de buletine de știri, programe audiovizuale și transmisiuni în direct despre evenimentele dedicate plebiscitului calificat de către Comisia Electorală Centrală (CEC) drept ilegal.

„În urma analizei conținuturilor, s-a atestat că serviciul media public regional de televiziune „TV-Găgăuzia” și postul privat „ATV” au pus la dispoziție o platformă prin care persoane publice, formatori de opinie și activiști civici au exprimat opinii și au transmis mesaje cu elemente de discriminare, incitare la ură, cultivarea extremismului, dezbinarea societății și dezinformare”, se menționează în comunicatul Consiliului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit CA, din analiza de conținut pot fi extrase mai multe narațiuni, susținute de mesaje capabile să conducă la dezinformare. Printre acestea se numără următoarele:

  • Găgăuzia are dreptul la autodeterminare externă;
  • distrugerea Găgăuziei;
  • CSI – cea mai mare piață de desfacere pentru R. Moldova;
  • pierderea limbii și a identității moldovenilor;
  • pierderea statalității și a valorilor tradiționale;
  • scindarea ortodoxiei;
  • Uniunea Europeană = NATO = război.
„Raportul argumentează, prin metodologia care evaluează cazurile de dezinformare, că materialele difuzate în acea săptămână au corespuns definiției de dezinformare din Codul serviciilor audiovizuale (CSMA)” , a declarat inițiatoarea controlului, vicepreședinta CA, Aneta Gonța.
FOTO/ Protest în fața CA. Manifestanții „cer dreptate” pentru postul public de televiziune din Găgăuzia
Mai multe persoane protestează în fața sediului Consiliului Audiovizualului (CA) pentru „a apăra” postul public de televiziune din UTA Găgăuzia, Gagauziya Radio Televizionu (GRT). Printre manifestanți se numără deputatul Alexandr Suhodolski și alți reprezentanți regionali ai partidului „Renaștere”.…

Amintim că, vineri, 26 aprilie, mai multe persoane au protestat în fața sediului Consiliului Audiovizualului pentru „a apăra” postul public de televiziune din UTA Găgăuzia, Gagauziya Radio Televizionu (GRT), a cărui activitate a fost monitorizată de CA.

În cadrul ședinței Consiliului Audiovizual din 9 februarie curent, vicepreședinta CA, Ana Gonța, a solicitat inițierea controlului privind modul în care „TV-Găgăuzia” a respectat prevederile articolului 13 (Asigurarea informării corecte) și 17 (Protejarea spațiului audiovizual național) din CSMA când a reflectat subiectul legat de împlinirea a zece ani de la desfășurarea referendumului ilegal din Găgăuzia, în perioada 2-8 februarie 2024.

Ulterior, s-a propus extinderea controlului asupra tuturor serviciilor media audiovizuale de televiziune care sunt destinate comunității din UTA Găgăuzia.

Găgăuzia sărbătorește zece ani de la referendumul ilegal. La manifestații participă și deputați de la Chișinău
La Comrat a avut loc astăzi un marș și un concert, ambele evenimente fiind dedicate aniversării a zece ani de la referendumul ilegal din Găgăuzia. Atunci, alegătorii din autonomie s-au pronunţat pentru aderarea la Uniunea Vamală Euroasiatică și împotriva integrării la UE. Alături de bașcana Evgheni…