Găgăuzia sărbătorește zece ani de la referendumul ilegal. La manifestații participă și deputați de la Chișinău

Găgăuzia sărbătorește zece ani de la referendumul ilegal. La manifestații participă și deputați de la Chișinău
Colaj ziar.md. Sursa foto: TV8 / Gagauznews

La Comrat a avut loc astăzi un marș și un concert, ambele evenimente fiind dedicate aniversării a zece ani de la referendumul ilegal din Găgăuzia. Atunci, alegătorii din autonomie s-au pronunţat pentru aderarea la Uniunea Vamală Euroasiatică și împotriva integrării la UE.

Alături de bașcana Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Constantinov, la manifestații au fost observați și deputați din Legislativul de la Chișinău. Printre aceștia se numără Marina Tauber, Alexandr Suhodolski și Vadim Fotescu.

Adunarea Populară a Găgăuziei a decis să declare 2 februarie zi liberă în regiune acum șapte ani, în 2017. Cu toate acestea, potrivit presei din autonomie, este prima dată când autoritățile locale organizează manifestații la o scară atât de mare.

Anterior, publicația Nokta a publicat un document în care Direcția Generală Învățământ Găgăuzia a obligat directorii a 44 de instituții de învățământ din autonomie să organizeze participarea cadrelor didactice și a elevilor din clasele liceale la marșul care a avut loc vineri. Dispoziția ar fi fost retrasă după ce Ministerul Educației și Cercetării s-a autosesizat.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Pe 2 februarie 2014, în Găgăuză s-a desfășurat un referendum, la care peste 98% din locuitorii regiunii s-au pronunțat pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală, din care la acel moment făceau parte Rusia, Belarus și Kazahstan. Aproape același număr de cetățeni s-a pronunțat și pentru autodeterminarea Găgăuziei în cazul în care Republica Moldova își va pierde statalitatea.

Chișinăul a calificat referendumul drept ilegal, pe acest caz fiind deschis şi un dosar penal. Iniţiativa de referendum a aparţinut Adunării Populare a Găgăuziei, după parafarea Acordului de Asociere UE - R. Moldova.

Atunci, Comisia Electorală Centrală a calificat plebiscitul ca fiind ilegal, afirmând că acesta trebuie să fie finanţat din bugetul de stat, în cazul în care se desfăşoară legal, însă referendumul a fost finanţat de un om de afaceri de Rusia.