FOTO/ Protest în fața CA. Manifestanții „cer dreptate” pentru postul public de televiziune din Găgăuzia

FOTO/ Protest în fața CA. Manifestanții „cer dreptate” pentru postul public de televiziune din Găgăuzia
Sursa foto: Sputnik Moldova / Telegram

Mai multe persoane protestează în fața sediului Consiliului Audiovizualului (CA) pentru „a apăra” postul public de televiziune din UTA Găgăuzia, Gagauziya Radio Televizionu (GRT). Printre manifestanți se numără deputatul Alexandr Suhodolski și alți reprezentanți regionali ai partidului „Renaștere”.

Potrivit ordinii de zi a CA, în cadrul ședinței de astăzi vor fi prezentate rezultatele monitorizării activităților mai multor posturi de televiziune, inclusiv GRT, precum și un post de radio din autonomie.

În cadrul ședinței Consiliului Audiovizual din 9 februarie curent, vicepreședinta CA, Ana Gonța, a solicitat inițierea controlului privind modul în care „TV-Găgăuzia” a respectat prevederile articolului 13 (Asigurarea informării corecte) și 17 (Protejarea spațiului audiovizual național) din Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova. Ulterior, s-a propus extinderea controlului asupra tuturor serviciilor media audiovizuale de televiziune care sunt destinate comunității din UTA Găgăuzia,

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În decizie se menționează că măsura a fost întreprinsă după ce subiectul legat de împlinirea a zece ani de la desfășurarea referendumului ilegal din Găgăuzia a fost reflectat în toate programele informativ-analitice difuzate în perioada 2-8 februarie 2024.

Portalul Gagauzinfo transmite că directorul executiv al GRT, Vasili Dermenzhi, și-a exprimat speranța că membrii CA vor decide în cadrul ședinței că s-a comis o „greșeală” și compania va putea continua să lucreze în R. Moldova.

În toamna anului 2023, după ce Evghenia Guțul a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan, GRT a trecut sub controlul lui Ilan Șor, notează NewsMaker. Deși canalul este considerat regional, acesta emite în toată țara, datorită prezenței sale în rețelele marilor companii de telecomunicații.

Găgăuzia sărbătorește zece ani de la referendumul ilegal. La manifestații participă și deputați de la Chișinău
La Comrat a avut loc astăzi un marș și un concert, ambele evenimente fiind dedicate aniversării a zece ani de la referendumul ilegal din Găgăuzia. Atunci, alegătorii din autonomie s-au pronunţat pentru aderarea la Uniunea Vamală Euroasiatică și împotriva integrării la UE. Alături de bașcana Evgheni…