Polițiștii vor documenta toate persoanele care vor purta pe 9 mai panglica „Sfântul Gheorghe”

Polițiștii vor documenta toate persoanele care vor purta pe 9 mai panglica „Sfântul Gheorghe”
Sursa foto: Партия Коммунистов Республики Молдова . Facebook

Aproape două săptămâni au mai rămas până la data de 9 mai, când susținătorii și liderii partidelor pro-ruse din R. Moldova vor ieși la parade organizate în contextul „Zilei Victoriei”. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, anunță ca oamenii legii vor documenta toate persoanele care vor purta panglica „Sfântul Gheorghe” și celelalte însemne ale războiului, interzise în R. Moldova.

„Atât timp cât legea reglementează expres că acestea cumva cad sub incidența însemnelor interzise, cu siguranță, vom documenta toate aceste acțiuni. Îndemn toți cetățenii, indiferent de viziuni, să respecte legea. Cei care nu o vor respecta, vor fi documentați”, a precizat Cernăuțeanu în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova.

Amintim că, în primăvara anului 2022, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, R. Moldova a interzis confecționarea și arborarea simbolurilor rusești „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”, utilizate de participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității.

Totuși, în 2023, Curtea Constituțională a decis că panglica negru-oranj poate fi purtată atât timp cât nu promovează agresiunea militară. Premierul Dorin Recean și șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, au avertizat atunci că purtarea acesteia oricum va fi sancționată.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Anul trecut, membrii și simpatizanții Partidului Socialiștilor și cei ai fostului Partid „ȘOR” au elogiat trecutul sovietic, mărșăluind în centrul capitalei cu garoafe, drapele roșii ale URSS și panglici negru-oranj agățate la piept.

Printre cei care au participat la manifestații, purtând panglica „Sfântul Gheorghe” se numără foștii președinți Vladimir Voronin și Igor Dodon, deputații socialiști Vlad Batrîncea, Constantin Starîș, Vladimir Odnostalco, Bogdan Țîrdea și Grigore Novac, precum și deputații fostului Partid „ȘOR” Reghina Apostolova, Denis Ulanov și Vadim Fotescu.

Conform legii, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.

Drapelul imperial al Rusiei, declarat extremist în R. Moldova
Drapelul imperial al Federației Ruse, promovat de Kremlin şi de Vladimir Putin în calitate de simbol al „Noii Rusii”, a fost declarat drept simbol extremist în R. Moldova. Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a emis o hotărâre în acest sens miercuri, 3 aprilie. Cererea a fost depusă de către procur…