Fostul liberal-democrat Valeriu Ghilețchi candidează pentru funcția de președinte al Comisiei Europene

Fostul liberal-democrat Valeriu Ghilețchi candidează pentru funcția de președinte al Comisiei Europene
Colaj ziar.md

Fostul deputat al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Valeriu Ghilețchi, se vrea șef al Executivului european. Luni, 29 aprilie, acesta a participat la prima dezbatere privind funcția de președinte al Comisiei Europene, desfășurată la Maastricht, Olanda.

„O dezbatere fierbinte pe o serie de subiecte, dar și puncte comune, în particular privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană”, a scris Valeriu Ghilețchi, care este și președintele Mişcării Politice Creştine Europene.

Agerpres notează că, în cadrul dezbaterii de ieri, Ghilețchi „a susţinut o abordare echilibrată între protecţia naturii şi bunăstarea oamenilor”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

La dezbateri a participat și actuala președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care ocupă această funcție din 2019.

Valeriu Ghilețchi a fost deputat în Parlamentul R. Moldova de două ori (1998-2001; 2009 – 2019) și a fost vicepreședinte al Legislativului în ultimii doi ani ai celei de-a doua perioade. Tot atunci, a fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), și vicepreședinte al APCE în perioada 2017-2018.

Potrivit ZdG, de profesie inginer de radio și telecomunicații, Ghilețchi este ex-episcopul Bisericii Baptiste din R. Moldova. Ultima dată, acesta a ajuns deputat în Parlament pe listele PLDM, dar a părăsit partidul după ce formațiunea a plecat de la guvernare. Acesta a participat și la alegerile prezidențiale din 2016, în calitate de candidat independent, acumulând 1,08% din voturi.

Sursa foto: Valeriu Ghilețchi / Facebook
Ursula von der Leyen este candidata Partidului Popular European pentru funcția de președintă a Comisiei Europene
Partidul Popular European (PPE) a ales-o pe actuala președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept candidată pentru un nou mandat la aceeași funcție. Despre acest lucru a anunțat europarlamentarul român și vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul Eoropean, Siegfried Mureşan. „Ursu…