Drapelul imperial al Rusiei, declarat extremist în R. Moldova

Drapelul imperial al Rusiei, declarat extremist în R. Moldova
Imagine simbol

Drapelul imperial al Federației Ruse, promovat de Kremlin şi de Vladimir Putin în calitate de simbol al „Noii Rusii”, a fost declarat drept simbol extremist în R. Moldova. Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a emis o hotărâre în acest sens miercuri, 3 aprilie.

Cererea a fost depusă de către procurorul general interimar, Ministerul Justiției și Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

„Se constată caracterul extremist al drapelului cu trei linii orizontale de culoare alb-galben-negru”, se menționează în hotărârea care poate fi atacată în apel în termen de 30 zile de la pronunţare.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Tricolorul imperial rus în culorile negru, galben și alb a fost introdus oficial în anul 1858, în timpul domniei țarului Alexandru al II-lea, și a fost utilizat până în 1896.

Potrivit portalului Anticorupție, în anul 2014, armata de ocupație rusă a arborat drapelul la Donețk și Lugansk, iar unele unități militare îl au și acum în dotare. Astfel de steaguri sunt utilizate și la Comrat, în cadrul manifestațiilor pro-ruse.

Amintim că, în primăvara anului 2022, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, R. Moldova a interzis confecționarea și arborarea simbolurilor rusești „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”, utilizate de participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității.