R. Moldova, alături de poporul Georgiei. Președinta Maia Sandu: „Le susținem aspirațiile”

R. Moldova, alături de poporul Georgiei. Președinta Maia Sandu: „Le susținem aspirațiile”
Colaj ziar.md

R. Moldova este alături de poporul Georgiei. Președinta Maia Sandu a anunțat că susține determinarea cetățenilor georgieni, care protestează împotriva legii privind „agenții străini”, dând dovadă „de un curaj neclintit și un angajament profund față de democrație și libertate”.

„Le susținem aspirațiile de a consolida instituțiile democratice și de a construi un viitor aliniat la valorile europene”, a transmis șefa statului într-o postare publicată pe rețeaua X.

Amintim că, în seara zilei de miercuri, 1 mai, deputații de la Tbilisi au votat controversatul proiect de lege privind „agenții străini” în a doua lectură. Partidul aflat la putere, „Visul Georgian”, dorește să vadă legea adoptată definitiv până la jumătatea acestei luni, aceasta urmând să fie votată în a treia lectură.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În timpul nopții de marți spre miercuri, forțele de ordine georgiene au reținut peste 60 de persoane şi au folosit gaze lacrimogene, bastoane şi tunuri cu apă pentru a dispera zecile de mii de manifestanți.

Dacă legea inițiată de „Visul Georgian” va fi adoptată, atunci orice ONG sau organizație media ce primește din străinătate cel puțin 20% din finanțarea sa va fi obligată să se înregistreze ca „organizație ce urmărește interesele unei puteri străine”.

Potrivit autorilor documentului, scopul proiectului constă sporirea transparenței activității ONG-urilor și a surselor de informare în masă, care primesc finanțare străină. De cealaltă parte, opoziția georgiană susține că autoritățile vor folosi această lege pentru a exercita presiuni asupra mass-mediei independente, așa cum s-a întâmplat anterior în Rusia. Opozanții documentului îl numesc „lege rusească”, făcând o asociere cu legea privind agenții străini, adoptată de Rusia în 2012.