Peter Pellegrini, un aliat al premierului pro-rus al Slovaciei, a câștigat alegerile prezidențiale

Peter Pellegrini, un aliat al premierului pro-rus al Slovaciei, a câștigat alegerile prezidențiale
Sursa foto: AFP/Vladimir Simicek

Candidatul guvernului naţionalist de stânga din Slovacia, Peter Pellegrini, a câştigat sâmbătă alegerile prezidenţiale din această ţară, consolidând controlul premierului pro-rus Robert Fico asupra puterii, scrie G4Media.ro

Robert Fico, care în octombrie anul trecut a preluat puterea pentru a patra oară, a orientat politica externă a ţării către viziuni mai pro-ruse şi a iniţiat modificări în dreptul penal şi al mass-media, ceea ce a stârnit îngrijorări legate de slăbirea statului de drept.

Peter Pellegrini a obţinut 53,26% din voturi, faţă de 46,73% pentru candidatul opoziţiei pro-occidentale, Ivan Korcok, conform rezultatelor din 99,66% din circumscripţiile de vot.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Preşedinţii slovaci nu au multe prerogative executive, dar pot să se opună prin veto legilor sau să le conteste la Curtea Constituţională. Aceştia numesc judecătorii Curţii Constituţionale, ceea ce ar putea deveni important în conflictul politic legat de soarta reformelor lui Fico, care urmăreşte să uşureze drastic pedepsele pentru corupţie.

Peter Pellegrini, în vârstă de 48 de ani, a declarat că victoria sa înseamnă că guvernul va avea susţinere în obiectivele sale şi nu se va confrunta cu un „centru de putere oportunist, de opoziţie”, o referire la preşedinta liberală acum în funcţie Zuzana Caputova.