Pe 12 aprilie este marcată Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii

Pe 12 aprilie este marcată Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii
Sursa foto: AP

Ziua Mondială a Aviației și a Cosmonauticii este sărbătorită pe 12 aprilie și marchează realizările și contribuțiile semnificative ale aviației și ale călătoriilor spațiale la progresul umanității. Această zi comemorează primul zbor al omului în spațiu, efectuat de cosmonautul sovietic Iuri Gagarin la 12 aprilie 1961, și deschide calea către explorarea spațiului cosmic.

Pe 12 aprilie 1961, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a efectuat primul zbor orbital în jurul Pământului la bordul navei spațiale Vostok-1. Zborul care a durat 108 minute, a constituit un progres imens pentru domeniul explorării spațiului.

Gagarin, în vârstă de 27 de ani, a efectuat prima transmisiune televizată din spațiu, devenind astfel, primul cosmonaut căruia i-a fost acordat gradul de general-maior și titlul de Erou al Uniunii Sovietice.

Această zi aniversară a fost stabilită de Federația Internațională de Aeronautică, fiind totodată şi „Ziua internațională a zborului omului în spațiu” (stabilită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 65/271 din 7 aprilie 2011).

Contribuția Moldovei la dezvoltarea cosmonauticii

După efectuarea primului zbor în cosmos, în Republica Moldova, în special la Chişinău, au fost create diverse întreprinderi şi instituții cu profil militar: „Mezon”, „Sciotmaş”, „Mikroprovod”, „Topaz” precum şi o serie de instituții de cercetări științifice cu tematică secretă - НИИЦЕФТ, КНИИЭП, ВНИИТ.

Zilnic, aproape zece mii de oameni, produceau aparataj electronic cu destinație specială, elaborau proiecte în domeniul sistemelor de calcul de bord şi surse de energie pentru aparatele de zbor. Moldova, plasându-se atunci pe locul doi în lista țărilor care munceau pentru domeniul cosmonauticii.

Totodată, în anii ’60, din țara noastră au fost selectați aviatori din detașamentele militare ale Ministerului Apărării pentru a fi instruiți în domeniul cosmonauticii. Aceștia au fost: Victor Gorbatco, Vasile Ţibliev, Vladimir Dejurov, Anatol Berezovoi, Iurie Ghidzenco, Eugen Hrunov şi Iurie Malencenco, ultimul remarcându-se prin faptul că şi-a jucat nunta în cosmos, făcând legătura din spațiu cu soția lui care se afla în acel timp pe Pământ, potrivit Autorității Aeronautice Civile. Astăzi, mai multe exponate care păstrează vie amintirea acelor timpuri, pot fi găsite în Muzeul Cosmonauticii de la Chișinău.

Ziua națională a Aviației Civile în R. Moldova este marcată anual pe 19 septembrie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram