Pasagerii își vor putea recupera mai rapid banii pe biletele de avion în cazul în care compania dă faliment

Pasagerii își vor putea recupera mai rapid banii pe biletele de avion în cazul în care compania dă faliment
Sursa foto: Getty Images

Cetățenii își vor putea recupera mai rapid banii pentru biletele de avion nevalorificate de la companiile avia care au dat faliment. Un proiect de modificare a articolului 43 din Legea insolvabilității a fost votat în lectura a doua în cadrul ședinței plenare din 14 martie.

Proiectul prevede completarea Legii insolvabilității cu un punct nou potrivit căruia pasagerii care au cumpărat bilete de avion vor fi printre primii cărora li se vor întoarce banii, atunci când compania intră în insolvabilitate.

„Agenții economici încasează pe conturile bancare sume enorme rezultate din vânzarea biletelor pentru curse care eșuează, supraîndatorându-se față de pasageri. Anul 2023 a demonstrat o tendință negativă la capitolul numărului de petiții înaintate de consumatorii din domeniul aviației civile”, menționează în nota informativă autorii inițiativei legislative, deputații din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Radu Marian și Sergiu Lazarencu.

Potrivit acestora, până acum pasagerii se clasau abia în rangul șapte după prioritate la întoarcerea datoriilor, iar acum aceștia vor fi printre primii.

Autorii proiectului de lege mai menționează că, în prezent, sunt peste 28 de mii de cetățeni care nu și-au primit banii înapoi pentru procurarea biletelor de la compania „Air Moldova”. Este vorba de 75 de mii de bilete în sumă de aproximativ 9 milioane de euro.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Începând cu finele lunii februarie a anului trecut, Air Moldova a tot anulat zborurile, iar din aprilie - conturile companiei au fost blocate din cauza datoriilor.

În luna mai, compania a cerut instanței acordul să facă „o restructurare accelerată”, pentru a depăși dificultățile financiare și a evita falimentul. Ulterior, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a suspendat Certificatul de Operator Aerian (AOC) al Air Moldova.

Deputații PAS anunță un proiect de lege menit să-i ajute pe pasagerii păgubiți de compania Air Moldova
Deputații PAS Radu Marian și Sergiu Lazarencu au anunțat un proiect de lege menit să-i ajute pe cei peste 28 mii de oameni păgubiți de compania Air Moldova, care nu și-au primit înapoi banii pentru procurarea biletelor. Astfel, în cazul intrării unei companii din domeniul aerian în insolvabilitate,…