Parlamentul a adoptat o Declarație de condamnare a Federației Ruse pentru deportarea copiilor ucraineni

Parlamentul a adoptat o Declarație de condamnare a Federației Ruse pentru deportarea copiilor ucraineni
Sursa foto: eeas.europa.eu

Parlamentul R. Moldova a adoptat o declarație prin care condamnă politica de genocid a Federației Ruse împotriva Ucrainei, realizată prin strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei și pe teritoriul Federației Ruse. Declarația Parlamentului care prevede acest lucru a fost votată de 60 de deputați.

Documentul condamnă războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, soldat cu multiple jertfe în rândul populației civile, cu milioane de persoane intern strămutate și refugiați.

De asemenea, în Declarație se menționează că sute de copii au fost uciși, iar mii de copii au fost răniți, aceștia fiind cele mai neprotejate jertfe ale agresiunii. Mai mult decât atât, aproape 2/3 dintre copiii din Ucraina au devenit persoane intern strămutate și circa 2 milioane de copii, împreună cu mamele lor, au fost impuși să se refugieze în alte state.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Semnatarii Declarației reconfirmă angajamentul Republicii Moldova de a continua politicile de asigurare a accesului copiilor refugiați din Ucraina la studiile în limba maternă, la spațiul cultural ucrainean, precum și eforturile de păstrare a identității lor naționale și a relațiilor spirituale cu Ucraina”, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului R. Moldova.

Totodată, prin această Declarație se reconfirmă disponibilitatea autorităților R. Moldova de a acorda în continuare asistență umanitară refugiaților din Ucraina și se face un apel la cumularea eforturilor lumii democratice, ale organizațiilor umanitare internaționale pentru identificarea, localizarea și repatrierea în Ucraina a copiilor strămutați forțat și deportați.

Chișinăul va adopta astăzi declarația prin care condamnă Rusia pentru deportarea copiilor ucraineni
În ajunul Zilei Internaționale a Copilului, deputații din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au înregistrat declarația cu privire la condamnarea politicii de genocid a Federației Ruse împotriva Ucrainei, realizată prin strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni. Vicepreșed…