O echipă de studenți de la UTM a obținut locul I la Concursul Internațional de Calculatoare „Hard & Soft”

O echipă de studenți de la UTM a obținut locul I la Concursul Internațional de Calculatoare „Hard & Soft”
Sursa foto: Universitatea Tehnică a Moldovei

Un grup de studenți de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a  obținut locul I la Concursul Internațional Studențesc de Calculatoare „Hard & Soft”. Gazda a fost Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), competiția reunind 16 echipe de la universități din R. Moldova, România, Ucraina, China și Marea Britanie.

Ajuns la ce de-a XXIX-a ediție, concursul a avut ca temă realizarea unei „Case Inteligente”. Potrivit reprezentanților UTM, participanții au trebuit să construiască o machetă de casă, integrând soluții de control al iluminatului, utilizând micromotoare pentru jaluzele și combinând surse de lumină naturală și artificială pentru a menține un nivel constant de iluminare.

Pentru a construi imobilul, echipele au folosit dispozitive și module, aplicând surse de energie verde, controlere pentru captarea energiei și interfețe de comunicație WiFi pentru recunoașterea vehiculelor în garaj. Fiecare aspect al proiectului a fost evaluat de un juriu internațional, condus de inginerul Nicolae Bogdan Foica de la Cognizant Mobility GMBH Munchen.

Echipa Chișinău1, câștigătoarea Concursului, a fost constituită din studenții de la programul de studii Robotică și mecatronică, FCIM: Vlad Guțu, Andrei Clima, Vladislav Corcodel și Nicu Drumea, îndrumați de către Victor Ababii și Viorel Cărbune, departamentul Informatică și Ingineria Sistemelor.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Suntem mândri de realizările studenților noștri, care au demonstrat cunoștințe tehnice de vârf, și capacitatea de a inova și de a lucra eficient în echipă. Acest succes demonstrează excelența educațională promovată de UTM și ne motivează să continuăm să investim în pregătirea viitoarelor generații de ingineri”, a declarat rectorul UTM, Viorel Bostan.

La diferențe foarte mici de punctaj, pe locul doi s-a clasat echipa București2 de la Universitatea Politehnica București, echipa Universității Tehnice din Cluj și echipa Hebei University of Science and Technology din China. Premii speciale au fost acordate echipelor Iași1, Cluj, Chișinău1 și București2, iar toți participanții au primit diplome de participare.

De asemenea, echipa Chișinău 2, formată din studenții Ciolpan Stanislav și Zloi Ilie de la programul de studii Calculatoare și rețele, Cebotarenco Corneliu de la Robotică și mecatronică și Rusu Vlad de la Tehnologia informației, a reușit să se plaseze pe locul IV.

UTM participă la Concursul Internațional Studențesc de Calculatoare „Hard & Soft” din anul 1995, obținând locul I în anii 2008, 2022 și în 2024.